world education.jpgTinerii care doresc să studieze în străinătate au putut alege între 40 de facultăţi străine la World Education Fair, ce s-a desfăşurat în weekend, la Hotel Hilton din Capitală. În prima parte a zilei de sâmbătă, târgul deschis în foaierul hotelului bucureştean a fost vizitat de peste 200 de tineri. Cei interesaţi s-au înscris anterior pe site-ul dedicat acestui eveniment, specificând tipul de universităţi care li s-ar potrivi.

Unele dintre cele mai vechi şi prestigioase universităţi britanice precum Kings College din Londra sau Anglia Ruskin University din Cambridge, Swansea University din Ţara Galilor, University of Navara din Spania sau Technische Universitat Chemnitz din Germania îşi prezintă ofertele la târg.

Cei veniţi la eveniment au putut discuta atât cu consilierii respectivelor instituţii de învăţământ, cât şi cu studenţi care deja sunt înscrişi în programele respective. De asemenea, programul târgului a inclus intervenţii ale absolvenţilor diferitelor instituţii, care au vorbit despre experienţa lor, dar şi discuţii cu persoane care îi pot ajuta pe tineri să completeze diferitele formulare de aplicaţie.

Viitorii studenţi în străinătate trebuie să fie pregătiţi să facă faţă atât cerinţelor academice ale acestor instituţii de învăţământ, cât şi cerinţelor financiare. Chiar dacă în Danemarca nu există o taxă de studiu, costurile de cazare şi masă se ridică până la 800 de euro. Printre cele mai scumpe universităţi din ofertă se numără American University of Paris (25.900 de euro pe an) şi Ecole des Mines de Nantes (între 10.000 şi 15.000 de euro).

Printre şcolile care şi-au prezentat oferta tinerilor români se numără şi Institute of Engineering Hanze din Olanda. Naomi Eustace, communication officer pentru această facultate, a declarat că taxa de studii pe an se ridică la 2.000 de euro, în timp ce cazarea şi masa costă aproximativ 800 de euro pe lună. Tinerii care sunt interesaţi să studieze ingineria (în domeniul agriculturii, medicinei, economiei) la această mică universitate se pot înscrie până în august. „Încurajăm studenţii să se înscrie cât mai devreme”, a spus Eustace, menţionând că nu există cerinţe stricte în ceea ce priveşte notele aplicanţilor. Facultatea durează patru ani iar în ultimul an studenţii sunt încurajaţi să îşi aleagă o specializare.

Esther Tanumihardja este în anul al II-lea la această facultate şi a venit la Bucureşti la World Education Fair cu un roboţel pe care l-a construit. Tânăra vine din Indonezia şi spune că i-a luat puţin timp să treacă de la sistemul teoretic care este practicat în ţara sa, la lucrul în echipă de la universitatea olandeză. Studiile se fac la Institute of Engineering Hanze prin intermediul unor proiecte realizate în echipă. În ultimul an, studenţii trebuie să îşi realizeze proiectul de diplomă în colaborare cu o companie. Institutul are colaborări cu mari companii care activează în Olanda, precum Shell. De altfel, Naomi Eustace a spus că un student român al facultăţii a primit o ofertă de angajare de la Shell, însă a preferat să studieze pentru masterat. Cu toate acestea, oferta companiei a rămas deschisă pentru acesta, pentru momentul în care îşi va termina studiile.

În cadrul târgului, candidaţilor care optează pentru Danemarca li s-a oferit un nou serviciu gratuit – „Danish Express” – care le permite tinerilor să parcurgă rapid paşii de înscriere şi să depună dosarul de admitere înainte de termenul limită – 15 martie. AGERPRES