Integritatea academică, esențială pentru succesul universitar

Una dintre principalele instituții de cercetare din România, Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), întreprinde demersuri pentru a asigura o mai mare transparență și integritate academică, în cadrul universității și comunităților de învățământ superior și cercetare din România. Fenomenul care a început prin câteva încercări izolate de combatere a plagiatului, a evoluat într-un angajament,la nivel de universitate, de a educa studenții, cu privire la valoarea și susținerea integrității academice. Acest fapt s-a datorat parțial lui Viorel Negru, profesor doctor și președintele senatului universității, care a câștigat recent Global Innovation Award, din partea Turnitin, pentru modul în care învață studenții să adune, să folosească și să distribuie informațiile, în mod responsabil.

 

CONTEXT

Universitatea de Vest din Timișoara, înființată în anul 1944, este una dintre cele mai mari universități publice din partea de vest a României,care oferă o gamă vastă de programe universitare și postuniversitare, precum și oportunități de cercetare pentru peste 15.000 de studenți. Printre absolvenții de renume ai acesteia se numără poeta și autoarea Herta Muller, care a câștigat Premiul Nobel pentru literatură în 2009. UVT este una dintre cele mai bine cotate universități din țară, fapt datorat parțial cercetării, ce deține un loc de frunte în jurnalele academice. În acest an, s-a situat între primele 600-800 de universități din lume și pe locul 59, în clasamentul universităților din țările emergente din Europa și Asia.

Orientarea universității către cercetarea științifică și educația avansată, precum și axarea asupra principiilor etice se aliniază perfect cu rezidenții Timișoarei, care se mândresc cu evoluția multiculturală și mentalitatea deschisă a orașului. Recent, Timișoara a fost desemnată Capitala Europeană a Culturii în 2021. Timișoara este un punct vibrant de intersecție al culturilor,ce atrage mulți oameni de știință internaționali, fapt care susține piața muncii, relativ sănătoasă a orașului. Profesorul Negru afirmă că dorința finală a profesorilor este ca studenții să nu fie doar specialiști, ci și angajați și cetățeni echilibrați și cu principii.

 

PROVOCĂRI

Mulți ani, plagiatul a fost menționat ca o problemă larg răspândită în școlile, universitățile și comunitățile din România, chiar și la cel mai înalt nivel politic, unde corupția ține prima pagină a ziarelor. Universitatea de Vest din Timișoara a adoptat Turnitin Feedback Studio la nivel de unitate de învățământ, ca instrument de prevenire și combatere a acestei probleme. Autoritățile au îmbrățișat ideea că acceptarea responsabilității pentru integritatea academică contribuie la îmbunătățirea învățării de către studenți și a reputației universității, fapt care va atrage studenți de top, iar astfel universitatea va avansa în clasamente.

 

SOLUȚIE

După utilizarea cu succes a Turnitin Feedback Studio, în cadrul cursurilor, de către profesori precum dl Negru, conducerea universității a decis să extindă serviciul, pentru ca toți profesorii și studenții să aibă acces la acesta. De asemenea, aceștia au impus obligativitatea ca studenții să folosească serviciul pentru a verifica originalitatea lucrării finale, înainte de depunere. Profesorul Negru s-a gândit că va exista respingere din partea studenților, însă Universitatea le-a asigurat sprijinul deplin, deoarece studenții știu cât este de util. Aceștia desfășoară activitate de cercetare și scriu o lucrare, apoi o trimit online, folosind Turnitin Feedback Studio și primesc un raport, care indică exact conținutul care se potrivește cu cel licențiat, arhivat în baza de date academică Turnitin, cea mai mare de acest fel din lume. Depinde de student și profesor să stabilească dacă textul necesită reformulare sau o folosire mai adecvată a citatelor. Profesorul Negru afirmă că plagiatul nu este întotdeauna intenționat. Uneori, studenții pot folosi în mod inadecvat metoda de referențiere, fapt care poate conduce la o rată de similaritate mai mare.

 

REZULTATE

De la implementarea practicii privind verificarea originalității în politicile și așteptările Universității, cazurile de plagiat au fost reduse cu două treimi, afirmă profesorul Negru. Toată lumea beneficiază, ca urmare a creșterii transparenței, fluidizării și facilitării procesului de editare și revizie. Studenții sunt mai încrezători în susținerea lucrării; profesorii economisesc timp la notarea lucrărilor, iar Universitatea este un exemplu de integritate pentru restul comunității academice și în general.

„Nu este vorba despre supraveghere, afirmă profesorul Negru. Ci despre gestionarea calității muncii și respectarea activității celorlalți.” Acestea sunt valorile pe care profesorii își doresc ca absolvenții să le transmită viitorilor angajați.