ecool alba.jpgPeste 500 de liceeni de la 18 unităţi de învăţământ din Alba s-au înscris la cea de-a doua ediţie ‘E COol!’, un proiect care vizează sensibilizarea elevilor şi a cadrelor didactice faţă de mediul înconjurător, implicarea lor într-o activitate care presupune lucrul în echipă şi stimularea creativităţii. Dacă prima ediţie a fost adresată doar elevilor din Alba Iulia, de această dată campania se desfăşoară în întreg judeţul Alba, a arătat, luni, într-o conferinţă de presă, directorul Agenţiei Locale a Energiei Alba (ALEA), Florin Andronescu.

Organizată de ALEA, în parteneriat cu Consiliul Judeţean şi Inspectoratul Şcolar al Judeţului Alba, campania ‘E COol’ se desfăşoară în acest an între grupuri formate din elevi de liceu care vor trebui să realizeze costume din materiale reciclabile/reciclate. Fiecare grupă înscrisă va trebui să refolosească într-un mod inedit deşeuri din mediul înconjurător, transformându-le în îmbrăcăminte.


Costumele vor fi prezentate în cadrul unei parade care va avea loc la mall-ul din Alba Iulia pe 22 martie, prezentarea de modă fiind urmată de un spectacol susţinut de Guess Who. Marele premiu va consta într-o excursie de două zile pentru grupul câştigător. Vor mai fi acordate 15 premii pentru cele mai bune costume, de asemenea recompensate cu o excursie de două zile, şi trei portofolii de modă pentru cele mai promiţătoare prezentări. ALEA a prezentat proiectul în majoritatea liceelor din judeţul Alba, ceea ce a făcut ca numărul elevilor înscrişi în competiţie să ajungă la 535, reprezentând 42 de grupe din 18 licee.


Înfiinţată la începutului lui 2008, ALEA este un proiect european câştigat, în 2007, de CJ Alba, în parteneriat cu Departamentul La Manche din Franţa şi municipalitatea Ios din Grecia.
Proiectul a presupus înfiinţarea a trei astfel de agenţii (câte una pentru fiecare partener), care să acţioneze ca organisme calificate de identificare şi evaluare a problemelor locale din domeniul energiei. Valoare totală a proiectului prin care s-a creat ALEA, care se întinde pe o perioadă de trei ani, este de 1,38 milioane de euro. Valoarea cofinanţării asigurate de CJ Alba este de 168.000 de euro.


De subliniat că CJ Alba s-a angajat să sprijine funcţionarea agenţiei pentru încă cinci ani după finalizarea proiectului. ALEA are printre obiective elaborarea unei politici energetice la nivel judeţean şi local, precum creşterea gradului de informare şi educaţie în domeniul eficienţei energetice şi a energiei din surse regenerabile şi eficientizarea consumului de energie. Membrii fondatori ai ALEA sunt CJ Alba, Consiliile Locale din Alba Iulia, Cugir şi Poiana Vadului, Asociaţia EcoAbrud, Albamont, Institutul de Cercetare şi Proiectare pentru Electrotehnică Bucureşti, societatea Electrica Transilvania Sud, Asociaţia de Proprietari „Crişana” Alba Iulia şi Grupul Şcolar Agromontan „Ţara Moţilor” Albac. AGERPRES