markiyan kulyk.jpgCopiii din trei localitati tulcene vor beneficia de invatamant in limba ucraineana, daca parintii lor vor fi de acord. Ambasadorul Ucrainei in Romania, Markiyan Kulyk, aflat intr-o vizita oficiala in judetul Tulcea, a declarat joi in timpul unei conferinte de presa ca in Romania, la Sighetu Marmatiei, exista doar un singur liceu in care se preda in limba ucraineana si ca in curand la Suceava se va infiinta o clasa de liceu cu predare in aceasta limba.

”Filiala teritoriala a Uniunii Ucrainenilor din Romania a propus infiintarea unor grupe in care se va preda limba ucraineana si am adresat aceasta solicitare oficiala domnului prefect al judetului Tulcea pentru a oferi sprijin in acest sens”, a afirmat ambasadorul Markiyan Kulyk.

Cele trei grupe care ar putea fi infiintate se vor adresa copiilor din localitatile Letea si Sfantu Gheorghe din Delta Dunarii, precum si celor din localitatea Telita, situata in zona de terasa a judetului Tulcea. In ceea ce priveste posibilitatea ca romanii din Ucraina sa beneficieze si de cetatenie romana, diplomatul a mentionat ca aceasta problema trebuie sa se rezolve la masa negocierilor.

»Trebuie sa fim constienti ca avem diferite abordari pe tema cetateniei, dar nu exista indoiala ca trebuie sa ne asezam la masa negocierilor si, respectandu-ne reciproc, putem avea rezolutii favorabile ambelor parti. Alte abordari nu sunt posibile, sunt privite cu ingrijorare si vor fi primite cu contra masuri. Nu este alegerea noastra, dar vom fi obligati sa recurgem la ele. Continuam insa sa apelam la autoritatile romane pentru a avea in aceasta chestiune negocieri bilaterale », a afirmat ambsadorul Ucrainei in Romania.


Referindu-se la Bistroe, acesta a precizat ca « prima faza a proiectului este o dovada a atitudinii corecte a Ucrainei fata de mediul inconjurator”.

„Ca ambasador al Ucrainei in Romania pot sa va confirm ca nicio lucrare din cadrul acestui proiect aflat in faza a doua nu va fi finalizata pana la incheierea procedurilor prevazute de Conventia Espoo”, a mentionat diplomatul ucrainean.

De asemenea, acesta a amintit faptul ca Ambasada Ucrainei in Romania doreste infiintarea unui complex muzeal etnografic in comuna Murighiol, proiectul urmand sa fie realizat pana in 2012. De altfel despre acest proiect, in urma cu un an, la Tulcea, a facut referire si consilierul cultural al Ambasadei Ucrainei in Romania, Kornelia Luskalova, care mentiona la acea vreme ca muzeul se va infiinta in Dunavatu de Jos.

”Dorim sa infiintam acest complex muzeal etnografic in localitatea Dunavatu de Sus, unul din scopurile sale fiind dezvoltarea turismului”, a precizat ambasadorul Markiyan Kulyk. Joi, ambasadorul Ucrainei in Romania s-a intalnit cu autoritatile judetului, cu reprezentanti ai Camerei de Comert si Industrie si ai Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii si a vizitat Centrul Ecoturistic Delta Dunarii realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene acordat in cadrul Programului de Buna Vecinatate Romania-Ucraina. Joi dupa-amiaza, ambasadorul ucrainean se va deplasa in localitatea Crisan, vizita sa urmand sa se incheie vineri dupa-amiaza la Murighiol.