Învăţământul profesional dual se extinde în anul şcolar viitor în alte şapte şcoli din Braşov, a declarat, sâmbătă, la conferinţa de presă organizată cu ocazia Târgului Liceelor, inspectorul şcolar general delegat al Inspectoratului Şcolar Braşov, prof. Mirela Blemovici.

Pentru anul şcolar viitor sunt noutăţi în ceea ce priveşte învăţământul profesional şi tehnic. A apărut legislaţia necesară pentru funcţionarea învăţământului dual şi avem clase care încep învăţământul profesional dual. Pe lângă Şcoala Kronstadt, alte şapte unităţi şcolare din municipiul reşedinţă, dar şi din Făgăraş şi Săcele vor avea acest sistem de învăţământ în anul şcolar viitor. Elevii acestor clase se vor pregăti în meseriile din domeniul mecanic, operator maşini cu comandă numerică, cel mai solicitat domeniu, electromecanic, electric şi, în general, în domeniile de dezvoltare economică a judeţului Braşov. Domeniul turism şi alimentaţie va debuta în anul şcolar 2017-2018 la Colegiul Tehnic „Maria Baiulescu„”, a precizat ea.

Prof. Mirela Blemovici, a subliniat că în învăţământul profesional vor exista în viitorul an şcolar 1.439 de locuri. Toţi cei care vor ocupa aceste locuri vor avea după absolvire un loc de muncă sigur, având în vedere contractele pe care agenţii economici le încheie cu unităţile de învăţământ.

„Este o nevoie extraordinară de forţă de muncă calificată de piaţa muncii. Presiunile sunt foarte mari din toate domeniile de activitate. Sperăm să facem faţă solicitărilor din partea companiilor”, a punctat inspectorul şcolar.

Prof. Ariana Bucur, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, a ţinut să precizeze că Braşovul ocupă primele locuri în ţară în ceea ce priveşte învăţământul profesional dual poate şi datorită exemplului de bună practică de la Şcoala profesională Kronstadt şi Şcoala profesională franceză din Făgăraş.

„La Braşov, învăţământul profesional dual continuă şi se dezvoltă. Vom iniţia începând din anul şcolar viitor şi clase de învăţământ profesional dual în domeniul turismului şi alimentaţiei din perspectiva unei industrii a ospitalităţii. Trebuie să fim perseverenţi. În general, absolvenţii claselor a VIII-a din mediul urban nu prea sunt interesaţi de învăţământul profesional dual. Este vorba poate şi de schimbarea unei mentalităţi, care nu se poate face peste noapte. Facem tot ce depinde de noi în aşa fel încât să-i informăm corect pe părinţii acestor copii şi, încet-încet, dacă vom avea şi alte dotări, ca de exemplu campusuri în care să existe şi un mediu pentru alte activităţi, gen sportive, acest învăţământ să devină atrăgător”, a explicat secretarul de stat.

Bucur a adăugat că, din anul 2012, de când s-a înfiinţat la Braşov Şcoala profesională Kronstadt, în sistem dual, a constatat că efectivele acestei şcoli sunt formate din elevi care provin din mediul rural şi atunci este nevoie de un sprijin legat de cazare, masă, sală de sport, lucru care este în atenţia sa pentru viitor.

Toate cele 41 de licee din judeţul Braşov îşi expun oferta pentru anul şcolar 2017-2018 la Târgul Liceelor ediţia a-XIII-a, manifestare organizată sâmbătă şi duminică la Braşov Business Park. AGERPRES