scoala-profes.jpgPlanul de şcolarizare pentru anul şcolar 2012-2013 la Braşov, va avea în structura sa, între 15 şi 21 de clase de învăţământ profesional, a declarat luni, într-o conferinţă de presă inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov, prof.Dorel Agache.

„Cu siguranţă vom avea 15 clase de învăţământ profesional. Noi am prevăzut până la 21 de clase, dar nu cred că se vor completa toate. În acest moment suntem în faza de semnare a convenţiilor cadru între agenţii economici şi şcoală, şi agenţii economici şi părinţii elevilor. Am discutat cu firme cum sunt INA Schaeffler, Aerotec, Rom Lemn sau ateliere auto private care sunt de acord ca elevii să facă practica la aceşti agenţi economici. Noutatea în ceea ce priveşte învăţământul profesional care se va relua din toamna acestui an este că, numărul săptămânilor de practică este mult mai mare în raport cu teoria. 60% din programa anului întâi este destinată practicii, iar restul pentru teorie, iar în anul doi, 74% practică şi 26% pentru teorie. Mai mult, elevii vor primi bursă care în acest moment se negociază cu Ministerul de Finanţe şi care poate ajunge la 160 de lei”, a mai spus inspectorul şcolar general.

Durata de şcolarizare este de doi ani şi cinci luni, după ce elevul termină clasa a IX-a. Domeniile pentru clasele de învăţământ profesional sunt sfera serviciilor, mecanică, agricol şi economic. Clasele de învăţământ profesional vor funcţiona în cadrul Colegiilor tehnice. Tot pentru anul şcolar 2012-2013, Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov a prevăzut funcţionarea claselor pregătitoare în număr de 211 până la 248.

„Dorim ca toate aceste clase să funcţioneze la şcolile cu învăţământ primar. Acolo unde nu este posibil, pentru că avem 2-3 cazuri, aceste clase pregătitoare vor funcţiona în şcolile rămase libere după comasarea claselor’, a precizat inspectorul şcolar general.prof. Dorel Agache. AGERPRES