Când guvernul va da din nou drumul la angajări, trebuie să avem oameni pregătiţi foarte bine care să ocupe catedrele’, a declarat profesorul Virgil Petrescu, Directorul Departamentului de Studii Doctorale, de la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, la lansarea proiectului ‘Burse oferite doctoranzilor în Ingineria Mediului Construit’. ‘În ultimii ani putem spune că există mai puţini profesori decât ar fi necesar, însă noi trebuie să ne asigurăm că cei care vor veni la catedră sunt nu doar specialişti foarte buni dar şi personalităţi puternice’, a explicat Virgil Petrescu care consideră că un cercetător trebuie să fie şi un ‘om de cultură’. ‘Pentru a ne atinge acest scop, trebuie să investim în oameni, altă soluţie nu există’, a mai spus Virgil Petrescu.

Acesta a arătat că în România şi în lume există numeroşi cercetători în domeniu, dar că singurul instrument de validare al cercetărilor este ISI Thompson.Proiectul de burse doctorale este co-finanţat de Uniunea Europeană, prin programele POSDRU îşi propune dezvoltarea resurselor umane şi dezvoltarea societăţii bazate de pe cunoaştere.‘Suma de peste un milion de euro pe care o primim prin acest program nu este uriaşă, însă ea va putea susţine, cel puţin pentru o perioadă, cercetarea românească în domeniul ingineriei mediului construit. Sper ca la finalul acestui progrm să avem cel puţin 60 de lucrări publicate în revistele de specialitate’, a declarat Liviu Haşegan, managerul de proiect.

În total, un număr de 34 de studenţi vor beneficia de bursele Universităţii de Construcţie din Bucureşti, dar şi de susţinerea a 20 de profesori titulari şi a altor 25 de experţi.Pentru a face performanţă, avem nevoie de ‘ochi, ca să vedem, de creier, ca să gândim, de aparatură perfomantă, dar şi de bani’, a explicat Daniel Neagu, doctorand in anul I la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti. Printre domeniile cercetate de doctoranzi se numără şi siguranţa clădirilor, un subiect ce revine în atenţia publică doar atunci când se petrec dezastre de acest tip.Proiectul, demarat la 1 octombrie 2010, se va derula pe o perioadă de 36 de luni şi este în valoare de 5.490.420,60 lei.Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti,


B-dul. Lacul Tei, Nr. 122 – 124,


Sector 2, Bucureşti, România