Rectorul Universităţii Oradea, Cornel Antal, a declarat miercuri că învăţătorii şi educatoarele din satele şi comunele bihorene defavorizate vor avea oportunitatea formării profesionale continue prin sistem e-learning, printr-un proiect european în care această instituţie de învăţământ superior este parteneră alături de alte universităţi din ţară.

Conf. univ. dr. Valentin Blândul de la Universitatea din Oradea a precizat, într-o conferinţă de presă, că este vorba despre un proiect numit ‘Reţea interregională de formare în sistem e-learning a cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar’, prin care, în final, în anul 2013, un număr total de 1.200 de cadre didactice din învăţământul preuniversitar vor avea dezvoltate competenţele profesionale.

Dintre aceştia, 40 (grupul pilot) şi, respectiv, 200 (grupul ţintă) vor proveni din judeţul Bihor. Selectarea participanţilor va avea în vedere mai ales zona de provenienţă a profesorilor, care trebuie să activeze în zone defavorizate, unde accesul la Internet este limitat. Pentru ca oamenii să poată face faţă provocărilor cursului de perfecţionare prin e-learning, proiectul prevede ca fiecare cadru didactic să primească suma de 4.400 de lei în vederea achiziţionării unui computer şi a conectării la Internet.


Perfecţionarea, la distanţă, vizează dezvoltarea competenţelor profesionale ale cadrelor didactice din învăţământul primar şi preşcolar care vor participa, în perioada iulie 2012-iulie 2013, la un set de cursuri de formare în sistem e-learning, acreditate de Ministerul Educaţiei, fiecare modul aducând participanţilor câte 30 de credite, după cele trei module cursantul urmând să primească 90 de credite. Proiectul ‘Reţea interregională de formare în sistem e-learning a cadrelor didactice de învăţământul preuniversitar’ (derulat din fonduri europene prin POSDRU) are ca beneficiar Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, având ca parteneri Universitatea „Dunărea de Jos” (Galaţi), Universitatea „Ştefan cel Mare” (Suceava), Universitatea din Oradea, Inspectoratele Şcolare Judeţene Iaşi şi Neamţ. AGERPRES