ilarian_papiu_zalau.jpgUn laborator modern de mecanică a fost inaugurat la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” (API) Zalău, graţie unei investiţii de 114.000 de dolari a unei companii private locale, acesta fiind cel de-al treilea de acest gen realizat la liceele din municipiu prin implicarea acestei firme.

Laboratorul inaugurat în prezenţa oficialităţilor locale include kituri şi truse didactice pentru o mai bună înţelegere de către elevi a desenului tehnic, măsurătorilor şi toleranţelor, organelor de maşini, mecanismelor şi asamblărilor mecanice. Lista dotărilor a fost creată de specialiştii în mentenanţă ai producătorului de ţevi fără sudură TenarisSilcotub, care au participat la proiectul de modificare a standardelor de pregătire profesională la nivel naţional, iar echipamentele au fost comandate de la unul din cei mai mari producători de profil din lume, compania germană Gunt. Elevii vor putea beneficia de lecţii interactive şi aplicate la materii precum mecanică, mecatronică, electro-mecanică, desen tehnic, dar şi instalaţii.

Noua investiţie face parte din programul STEP (Strengthening Technical Education Program), prin care compania menţionată sprijină dezvoltarea învăţământului tehnic.

Investiţia totală a companiei în aceste laboratoare se ridică peste 622.000 de dolari. Pe lângă acestea, programul STEP include activităţi care urmăresc creşterea atractivităţii învăţământului tehnic, instruirea cadrelor didactice de specialitate, dar şi adaptarea programei şcolare la nevoile reale de pe piaţa muncii, în parteneriat cu companiile industriale din oraş, Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj şi Ministerul Educaţiei.

„Acesta laborator de mecanică se adaugă primului laborator de automatizări şi electronică pe l-am inaugurat tot la acest liceu acum aproape doi ani, precum şi laboratorului de hidraulică şi pneumatică, pe care l-am inaugurat la Liceul „Mihai Viteazul”. Practic, aceste dotări pe care le-am făcut sunt parte a unui program mai amplu pe care societatea noastră îl are cu învăţământul tehnic din Zalău, şi anume programul STEP, de sprijin pentru învăţământul tehnic liceal. În cadrul acestui program noi am dotat liceele partenere, Colegiul API şi „Mihai Viteazul”, dar de asemenea am încercat, împreună cu toţi factorii locali, primăria, Inspectoratul Şcolar precum şi cu cei naţionali, şi aici a-şi aminti Ministerul Educaţiei precum şi Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic, să îmbunătăţim calitatea învăţământului tehnic”, a declarat la festivitatea de inaugurare Mihaela Popescu, manager relaţii instituţionale al TenarisSilcotub.

De asemenea, compania acordă începând din acest an burse tehnice, o nouă iniţiativă prin care urmăreşte să crească atractivitatea învăţământului de profil, oferind o răsplată financiară celor mai buni elevi.

„Anul acesta am iniţiat şi un program de burse tehnice, ce se adresează elevilor din clasele cu profil tehnic din aceste două licee şi suntem mândri să vă spunem că am dat anul acesta 150 de burse pentru primii cinci elevi din fiecare clasă. Dorinţa noastră este să formăm generaţii de noi specialişti şi, indiferent de ceea ce decideţi la terminarea liceului – să vă continuaţi studiile mai departe la facultate sau să vă angajaţi, credem că având dotarea, având sprijinul profesorilor, având interacţiunea cu specialiştii din unităţile economice din oraş, aveţi mai multe şanse şi sunteţi mai bine pregătiţi pentru viitor. Dragi elevi, luaţi această şansă, fructificaţi-o şi încercaţi să fiţi cât mai pregătiţi”, a conchis Mihaela Popescu. AGERPRES