Valoarea totală a lucrărilor de investiţii, reabilitări, reparaţii şi igienizări de care au beneficiat în acest an 297 din cele 378 de unităţi de învăţământ din Sălaj este de circa 9,3 milioane de lei, majoritatea urmând a fi încheiate până la începerea noului an şcolar.

Potrivit precizărilor făcute de către inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean  Sălaj, Maria Pop, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, doar în cazul a trei şcoli lucrările de investiţii vor continua şi în 2018.

„Privind realizarea unor lucrări de reparaţii capitale, reabilitări, consolidări, reparaţii curente, avem un total de 297 de contracte, din care obiective de investiţii – două; reabilitări-reparaţii capitale – 33; reparaţii curente – 262. Un total de 294 de contracte vor fi finalizate până în 11-12 septembrie, când începe şcoala, iar trei dintre ele se vor finaliza în anul 2018. Suntem foarte bucuroşi că în consiliile locale ale unor comune din judeţ, unde şcolile n-au fost reabilitate de foarte mult timp, s-au accesat foarte multe proiecte, o parte dintre ele au fost câştigate, o parte sunt în evaluare sau licitaţie. Valoarea totală a lucrărilor este pentru investiţii de 527.000 lei, reabilitări şi reparaţii – 6.546.869 lei şi reparaţii curente, igienizări – 2.258.635 lei”, a afirmat sursa citată.

În ceea ce priveşte autorizaţiile sanitare de funcţionare, Maria Pop a precizat că doar şapte unităţi de învăţământ, toate din mediul rural, nu sunt autorizate, cauzele principale fiind necesitatea unor lucrări de reabilitare a infrastructurii, lipsa apei potabile curente, grupuri sanitare necorespunzătoare, grupuri sanitare de incintă modernizate, dar care nu pot fi utilizate din cauza lipsei apei şi lipsei canalizării. Inspectorul şcolar general a subliniat faptul că este vorba de unităţi de învăţământ cu un număr redus de elevi, respectiv mai puţin de 1% din totalul şcolarilor, la nivel judeţean.

În acelaşi context, Maria Pop a arătat faptul că din totalul de 373 de unităţi de învăţământ de stat, 218 nu dispun de pază umană şi nici de sisteme de supraveghere video şi 17 nu au împrejmuiri. Toate unităţile de învăţământ nesupravegheate sunt din mediul rural. AGERPRES