botis ioan2.jpgSalariile bugetarilor vor creşte, în următorii patru ani, cu 43% faţă de nivelul la care se află în prezent, nivel care include reducerea cu 25% aplicată de la 1 iulie, a declarat joi, la Bistriţa, ministrul Muncii, Ioan Botiş.

„Noi, prin legea-cadru de salarizare, am propus un obiectiv general. Obiectivul general este creşterea salariilor în zona bugetară, în următorii patru ani, cu 43%. Deci această anvelopă pe care o avem astăzi vrem să o ducem undeva la o creştere cu 43% în următorii ani. Ca să faci această creştere, trebuie să creezi viziunea, modul în care te dezvolţi până acolo, şi atunci am creat legea-cadru. În fiecare an, pentru a crea câte un pas în legea-cadru, venim cu o lege de aplicare, astfel încât, începând de la 1 ianuarie 2011, în fiecare an vom elabora câte o lege pentru a duce funcţiile pe aceeaşi zonă şi pe acelaşi nivel de salarizare, pe aceeaşi muncă”, a explicat Botiş.

Creşterea salariilor bugetarilor pentru anul 2011 va fi negociată inclusiv vineri cu FMI şi Comisia Europeană, pentru ca luni forma finală să ajungă pe masa Guvernului, iar apoi Executivul să îşi asume răspunderea pe legea salarizării unitare. Ioan Botiş a ţinut să precizeze că, în elaborarea noii legi de salarizare, s-a dorit conectarea zonei economiei reale cu zona bugetară şi a dat asigurări că niciun bugetar nu va pierde la salariu prin reîncadrare. Potrivit proiectului legii salarizării unitare, salariile de bază în sectorul public vor creşte în 2011 cu 15 la sută, dar raportate la nivelul diminuat, din luna octombrie 2010.


‘În anul 2011, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor lunare de încadrare, inclusiv sporuri, indemnizaţii, precum şi al altor drepturi în lei sau în valută ale personalului plătit din fonduri publice, aflat în plată la 1 octombrie 2010, se majorează cu 15%. Cuantumul brut al drepturilor prevăzute se va stabili în anul 2011, ţinându-se seama de gradul sau treapta profesională, vechimea în muncă, vechimea în funcţie sau, după caz, în specialitate dobândite în condiţiile legii până la 31 decembrie 2010. Soldele de grad/salariile gradului profesional deţinut sunt cele avute în luna octombrie 2010, majorate cu procentul de 15%’, precizează proiectul de act normativ. Ministrul a vorbit, de asemenea, şi despre reforma pieţei muncii şi reforma socială, care se vor face prin legi pe care speră să le poată prezenta în cel mult două săptămâni în guvern.

„În zona pieţei muncii avem opt legi pregătite. Unele sunt finalizate şi sunt supuse dezbaterii publice, altele, şi aici fac referire la Codul Muncii, urmează să le discutăm cu partenerii sociali săptămâna viitoare. În ceea ce priveşte reforma în domeniul social, trebuie să vă spun că acolo vin cu o nouă lege a serviciilor sociale, o nouă lege a prestaţiilor sociale, cu un Cod al calităţii în zona serviciilor sociale, o lege privind asistentul social. Practic, şi în această zonă venim cu o nouă filosofie, se schimbă radical filosofia socială pe care o abordăm şi cred că pentru România va fi un nou început în ceea ce priveşte zona socială şi modul de abordare”, a declarat ministrul Muncii. AGERPRES