mang_ioan2.jpgFostul ministru al Educaţiei, Ioan Mang, consideră că finanţarea în învăţământul superior se va face prin locuri bugetate şi nu prin granturi, aşa cum anunţase în urmă cu o lună fostul ministru Cătălin Baba.

Mang este de părere că cifra de şcolarizare va fi mai mare la învăţământul superior faţă de granturile care le-ar fi alocat fostul ministru.

Întrebat dacă MECTS va rămâne la ideea acordării de granturi pentru universităţi, Ioan Mang a spus că nu crede acest lucru şi a afirmat că alternativa este finanţarea prin numărul de locuri nebugetate în instituţiile de învăţământ superior, ca şi în anii precedenţi.

„A fost şi acesta un subiect, faptul că toate universităţile sunt nemulţumite de această idee cu granturile, care de fapt cred că ar produce în acest moment şi încălcări ale altor legi în România”, a declarat luni, Ioan Mang, în urma întâlnirii cu ministrul interimar al educaţiei, Liviu Pop.

El a spus că nu se poate merge pe ideea de grant, indiferent dacă este parte sau integral, întrucât „nu mai ştie nimeni cine, cât finanţează şi cum finanţează”. Ioan Mang a spus că se ia în calcul bugetul redus şi insuficient atunci când se vor aloca cifrele de şcolarizare pentru universităţi.

Fostul ministru a mai spus că în cadrul întâlnirii s-a mai discutat şi despre locurile blocate din învăţământul superior, situaţia de la Universitatea „Spiru Haret”, dar şi despre cea de la Universitatea de Petrol şi Gaze din Ploieşti, unde s-au desfiinţat şcoli doctorale prin ordin de ministru, deşi era singura instituţie de învăţământ din ţară care organiza doctorate în acest domeniu.

„Din păcate, la această întâlnire nu au fost prezenţi şi ceilalţi doi miniştri care au contribuit la toate problemele care există astăzi în sistemul naţional de educaţie”, a mai spus Ioan Mang. AGERPRES