Preşedintele Klaus Iohannis consideră că nu poate exista un sistem de educaţie performant cu dascăli care sunt plătiţi la limita de jos a veniturilor salariale din România.

La finalul ceremoniei de deschidere a anului şcolar de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Capitală, preşedintele a fost întrebat cu privire la un proiect de lege ce prevede pensii speciale pentru profesori.

„Nu ştiu dacă pensiile speciale pentru profesori sunt o soluţie. Eu cred că salariile decente pentru profesori reprezintă o soluţie care implicit duce la pensii decente”, a spus şeful statului.
El a apreciat că un sistem al educaţiei performant este posibil doar în contextul în care profesorii au salarii decente.

„Societatea aşteaptă de la dascăli să ofere tot şi să educe tinerele generaţii. Pe de altă parte, trebuie să fim foarte conştienţi de faptul că şi dascălii aşteaptă ceva de la societate. Aşteaptă să fie luaţi în seamă, să fie înţeleşi, să fie respectaţi şi nu se poate să avem un sistem de educaţie performant cu dascăli care sunt plătiţi la limita de jos a veniturilor salariale din România. (…) Nu se aşteaptă niciun profesor să se îmbogăţească din meseria de dascăl, dar cred că este rezonabil ca un dascăl să se aştepte ca din salariul pe care îl câştigă să poată trăi decent”, a punctat preşedintele. AGERPRES