Secretarul de stat în MEN pentru învăţământ preuniversitar, Ionel Florian Lixandru, a declarat că s-a propus creşterea, începând de vara viitoare, la 40% a itemilor de tip obiectiv la Bacalaureat şi Evaluarea Naţională. El a adăugat că nu se schimbă nicio modalitate de evaluare.
„Nu se schimbă nicio modalitate de evaluare. În urma analizei pe care am făcut-o în vară, pentru a încerca să eliminăm pe cât posibil diferenţele între evaluarea iniţială şi cea de la contestaţii, am propus să se crească ponderea itemilor de tip obiectiv în structura subiectelor. Poate fi o întrebare cu alegere multiplă, o întrebare cu alegere duală, adevărat – fals. Am propus creşterea ponderii acestui tip de itemi la 40% din totalul subiectelor. Nu se schimbă subiectele, nu se schimbă programul. Astfel de subiecte există. Doar am dorit să creştem ponderea acestui tip de itemi, tocmai pentru a evita diferenţele de evaluare şi subiectivismul în evaluarea lucrărilor. (…) Tocmai pentru a evita diferenţele de evaluare între evaluarea iniţială şi evaluarea la contestaţii, cum s-a întâmplat în sesiunile anterioare”, a explicat secretarul de stat.
Lixandru a anunţat că joi vor fi afişate modele de subiecte pentru toate disciplinele. „Mâine vor fi afişate modele de subiecte pentru toate disciplinele, vor vedea tipurile de subiecte. Totul este în beneficiul elevului. Se reduce acea doză de subiectivism din evaluare. Pe cât posibil evaluarea să fie una obiectivă”, a arătat Lixandru. AGERPRES