bartolomeu_anania.jpgMitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu Anania, i-a trimis o scrisoare deschisa ministrului Educatiei, Cristian Adomnitei, in care pledeaza pentru mentinerea religiei ca obiect de studiu obligatoriu in liceu, exprimandu-si surprinderea ca noul proiect al Legii Invatamantului elimina aceasta disciplina.
Mitropolitul afirma ca prevederea din noua lege reprezinta „un regres” fata de Legea
Invatamantului din 1995, care mentiona ca „planurile-cadru ale invatamantului primar, gimnazial, liceal si profesional includ religia ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun”. Inaltul ierarh aminteste ca, in perioada 1990-1992, a facut parte, alaturi de personalitati ca Dumitru Staniloae, Constantin Galeriu, Horia Bernea si Teodor Baconski, din „Grupul de Reflectie pentru Innoirea Bisericii”, care a militat pentru mentinerea religiei ca obiect de studiu obligatoriu. Semnatarii afirmau ca ora de religie are menirea de a contribui la „vindecarea racilelor sociale, cum sunt delincventa si criminalitatea”.

„Redresarea sociala, economica si politica a poporului roman va fi imposibila fara temeiul moralei religioase, singura capabila sa-i redea echilibrul si sa-l realinieze unei Europe de straveche traditie crestina”, preciza Grupul de Reflectie pentru Innoirea Bisericii”. Autorii apelului argumenteau importanta studierii religiei in scoli, afirmand ca „adolescentul nu poate fi abandonat tocmai la varsta crizelor personale de tot felul, cand intrebarile devin cruciale”.

„Nimeni nu-i poate tagadui tanarului de mai tarziu dreptul la optiune, dar nu exista optiune fara cunoasterea fiintei umane in intregul ei. Daca in structura invatamantului public exista destule discipline predate inca in spirit materialist-ateu, ora de religie implineste cel putin principiul echitatii”, spuneau semntarii apelului „Religia in scoala”.