ISJ Argeş va verifica toate cantinele şcolare după cazul copiilor cu toxiinfecţie alimentară din Piteşti

Toate cantinele care deservesc unităţi de învăţământ din judeţul Argeş vor fi verificate în cursul săptămânii viitoare, după ce zeci de elevi ai unei şcoli de tip step-by-step din Piteşti, care frecventau programul after-school, au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară, a anunţat inspectorul şcolar general Dumitru Tudosoiu.

“Suntem şi noi în alertă, am deschis o anchetă la nivelul unităţii pentru a vedea dacă procedura de la Şcoala Ion Luca Caragiale a fost respectată (…) Lucrul acesta se va face pentru toate unităţile de învăţământ săptămâna viitoare, unităţi de învăţământ unde fie avem cantine şcolare, fie avem programe în desfăşurare de tip step-by-step sau de tip after-school. (…) Nu sunt situaţii de acest gen în alte zone sau la alte unităţi de învăţământ din Piteşti, dar cu scopul de a preveni, vrem să verificăm dacă procedurile sunt respectate şi dacă elevilor noştri (…) li se administrează alimente în condiţii de igienă maximă”, a declarat Tudosoiu.

O altă măsură decisă de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Argeş este suspendarea temporară a programului after-school de la Şcoala Ion Luca Caragiale, unde au apărut cazurile de toxiinfecţie alimentară. “Tot în scop preventiv, am considerat că la această unitate de învăţământ, până la închiderea anchetei sau până ce vom avea nişte rezultate (…), programul nu se va desfăşura în regimul în care s-a desfăşurat până acum, copiii vor pleca acasă pe program tradiţional. Vor învăţa de dimineaţă de la ora 8 până la ora 12, fără a rămâne şi a servi masa în incinta unităţii de învăţământ”, a anunţat inspectorul şcolar general.

El a adăugat că unitatea de învăţământ nu are cantină proprie, copiii servind masa la o cantină cu care a fost încheiat un contract în acest sens. “Nu este cantina unităţii de învăţământ (…), alimentarea copiilor se realizează externalizat, dacă nu ai posibilităţi proprii de cantină. Deci există un contract la nivelul unităţii de învăţământ, pe care asociaţia de părinţi l-a încheiat cu o societate comercială. De opt ani se derulează şi în fiecare an se reînnoieşte acest contract. Nu au fost probleme până acum, responsabilitatea procurării alimentelor şi a preparării lor cred că este în sarcina agentului economic”, a precizat Dumitru Tudosoiu.

Peste 20 de copii care prezentau simptome de toxiinfecţie alimentară, toţi elevi ai Şcolii Ion Luca Caragiale din Piteşti, sunt internaţi duminică la Spitalul de Pediatrie Piteşti şi Spitalul Judeţean de Urgenţă, iar un pacient a fost transferat la Bucureşti la solicitarea familiei.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului de Pediatrie Piteşti, medicul Adina Enescu, în 16 cazuri a fost confirmată prezenţa adenovirusului. “Până în prezent s-au prezentat 32 de copii (…) cu diverse simptomatologii. Dintre aceştia, 15 copii au rămas internaţi în cadrul Spitalului de Pediatrie, şase copii au fost transferaţi la secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti, un copil a plecat la cerere la Bucureşti, trei au refuzat internarea, iar 16 din totalul acesta sunt identificaţi cu adenovirus. Toţi copiii care s-au prezentat în cadrul compartimentului au fost investigaţi cu analize de laborator, de sânge şi respectiv scaun”, a declarat medicul Adina Enescu.

Pentru a putea face faţă numărului mare de pacienţi, conducerea Spitalului de Pediatrie Piteşti a luat o serie de măsuri de reorganizare a activităţii. “La nivelul unităţii noastre s-au aplicat măsuri de reorganizare în ceea ce priveşte paturile, petru a asigura internarea copiilor care necesită supraveghere de lungă durată, precum şi măsuri de reorganizare a personalului care va supraveghea aceşti copii”, a precizat Adina Eenescu.

Prefectul Cristian Soare a anunţat anterior că, potrivit primelor concluzii ale verificărilor efectuate în acest caz, este vorba despre un adenovirus care a provocat toxiinfecţia alimentară. Simptomele au apărut după ce copiii, toţi înscrişi la after-school, au consumat produse alimentare la cantina unităţii de învăţământ. AGERPRES