cuibus_valentin.jpgŞeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj , Valentin Cuibus, a declarat vineri într-o conferinţă de presă că la nivelul IŞJ se pregătesc 25 de clase profesionale pentru anul şcolar viitor, urmând să se desfăşoare o caravană de informare dedicată elevilor din clasa a VIII-a despre oportunităţile învăţământului profesional.

„Avem precontracte cu mai mulţi agenţi economici, cu firme foarte mari din Cluj-Napoca şi Dej, care au nevoie de sute de meseriaşi în următorii ani. Noi preconizăm să înfiinţăm cam 25 de clase de profesională începând cu anul şcolar viitor, în licee tehnologice. Vom face atâtea clase câte vor fi necesare mediului economic căruia ne adresăm. Pentru popularizarea viitoarelor clase, vom începe din martie caravane la nivelul şcolilor generale, formate din reprezentanţi ai IŞJ, ai agenţilor economici, care vor explica elevilor de clasa a VIII-a şi părinţilor care sunt facilităţile oferite. ‘Meseria, brăţară de aur’ revine. Este o revenire la normalitate”, a spus Cuibus.

Domeniile pe care se vor crea clasele cu învăţământ profesional sunt confecţii încălţăminte, pielărie, confecţii metalice, prelucrarea hârtiei, dar chiar şi pentru meseriile de sudor sau operator chimist.
Inspectorul general a subliniat că reînfiinţarea acestor clase va avea un impact deosebit asupra mediului economic şi socio-profesional al Clujului, începând cu anul 2018, când vor absolvi primii tineri. Aceştia ar putea chiar să primească, în urma unor rezultate bune la şcoală, şi un loc de muncă, având în vedere colaborarea dintre unităţile şcolare şi firmele care vor asigura orele de practică.

„Viitorii absolvenţi vor avea siguranţa unor locuri de muncă în funcţie de rezultatele pe care le vor avea. E nevoie un timp pentru schimbarea mentalităţii, iar lumea ar trebui să înţeleagă că, uneori, se câştigă mult mai bine din astfel de meserii, decât să termini o facultate şi să fii casieră sau vânzătoare la supermarket”, a spus Valentin Cuibus. AGERPRES