Lucrările elevilor participanți la Evaluarea Națională și la Bacalaureat vor fi corectate, în Harghita, de evaluatori instruiți special în acest sens, astfel încât să existe o viziune unitară și obiectivitate în evaluare, au anunțat reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Harghita.

Inițiativa îi aparține inspectorului școlar de limba și literatura română, Manuela Nicoleta Stîngă, iar procesul de selecție și instruire a fost declanșat la începutul anului, fiind pentru prima dată când se înființează în Harghita un corp al evaluatorilor pentru examenele naționale

Inspectorul Manuela Nicoleta Stîngă a declarat că profesorii s-au înscris de bunăvoie în acest corp al evaluatorilor și au parcurs două etape de selecție. În prima etapă, la care au participat 69 de profesori, în cadrul unui stagiu de instruire, s-au discutat metodologia examenelor naționale, programele examenelor, s-au analizat posibili itemi de examen, s-au stabilit criterii comune de evaluare, conform baremelor, după care au evaluat împreună la simularea examenelor naționale.

În a doua etapă, profesorii au depus portofolii privind activitatea lor profesională și, potrivit unei grile de selecție, trebuia să obțină minimum 60 de puncte. Potrivit sursei citate, în urma aplicării acestei grile, au fost selectați 60 de profesori de limba română care vor face parte din comisii la Evaluarea Națională și la Bacalaureatul din acest an școlar, scopul fiind acela de ”a exista o viziune unitară în evaluare, având în vedere preponderența itemilor subiectivi”. Evaluatorii sunt din toate zonele județului, atât din mediul urban cât și din mediul rural.

Selecția s-a făcut pe baza competenței și a experienței acumulate și probate, profesorii asumându-și responsabilitatea de a respecta termenele și de a răspunde afirmativ convocării în comisiile de examen. AGERPRES