sport_scoala.jpgReprezentanţii Inspectoratului Şcolar Harghita au semnalat, marţi, faptul că unii medici de familie din judeţ solicită bani pentru eliberarea adeverinţelor medicale obligatorii pentru ca elevii să participe la orele de sport, legislaţia în domeniu fiind foarte ambiguă.

Inspectorul de sport din ISJ Harghita, Izsak-Szekely Lorant, a declarat, într-o conferinţă de presă, că în ciuda faptului că în România examenele medicale pentru copii sunt gratuite, acest serviciu nu este decontat de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS). Drept urmare, unii medici de familie solicită între 15 şi 20 lei pentru eliberarea adeverinţei care să ateste că elevul este apt pentru sport.

„Medicii cer de la 15-20 lei pentru aceste adeverinţe şi pentru unele familii mai sărace, unde sunt patru copii, este dificil să li se ceară 60 lei pentru aceste adeverinţe”, a declarat inspectorul de sport. Acesta a explicat că adeverinţele sunt obligatorii, întrucât au fost situaţii, inclusiv în Harghita, când elevilor li s-a făcut rău sau au murit în timpul orelor de sport.
Potrivit sursei citate, problema a fost semnalată la Direcţia de Sănătate Publică şi CJAS, dar şi la Ministerul Sănătăţii şi la cel al Educaţiei, prin intermediul Prefecturii, dar nu s-a primit deocamdată niciun răspuns.

Şeful Inspectoratului Şcolar Harghita, Bartolf Hedvig, a declarat că legislaţia nu este armonizată şi din acest motiv nu se primesc răspunsuri clare din partea niciuneia dintre autorităţi. „Din moment ce nu este suficient de clară legislaţia şi nu este armonizată, la mijloc rămân copiii, rămân profesorii de sport şi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar, până la urmă. Pentru că nu am reuşit să facem pasul definitiv pentru a ajunge acolo ca toţi copiii să beneficieze de acest serviciu gratuit, inclusiv acest control medical anual în urma căruia să i se elibereze acea adeverinţă copilului”, a spus inspectorul şcolar general.

Bartolf Hedvig a mai adăugat că adeverinţa se eliberează gratuit la cabinetele şcolare, dar acestea funcţionează doar în mediul urban. Mai sunt şi situaţii în care părinţii semnează o declaraţie prin care îşi dau acordul pentru participarea copiilor la orele de sport. AGERPRES