Grupul E.ON din Romania a lansat, la Iasi, programul de responsabilitate corporatista „Energie pentru viata”, in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Iasi, Fundatia Serviciilor Sociale Bethany si Radio Iasi.

Marc Daniel Buck, presedintele Consiliului de Administratie E.ON Moldova Distributie, a precizat ca programul educational a debutat pe 17 noiembrie in judetul Iasi, implicand participarea a peste 60.000 de elevi si aproape 3.800 de cadre didactice.

„Energie pentru viata este unul dintre cele mai ample programe de responsabilitate sociala in care Inspectoratul Scolar Judetean Iasi s-a implicat ca partener, alaturi de E.ON si Fundatia Serviciilor Sociale Bethany. Laudabil prin realismul sau, programul Energie pentru viata se dovedeste a fi ‘o piedica placuta’ in calea unor astfel de riscuri, prin maniera didactica atractiva in care a fost conceput”, a afirmat, la randul sau, Traian Fintinaru, inspector in cadrul Inspectoratului Scolar Iasi.

Conform acestuia, in judetul Iasi programul se va incheia pe 31 ianuarie 2009 cu un concurs cu premii pentru elevi si pentru scolile pe care le reprezinta. Pana in 2010, programul va fi implementat pe rand si in celelalte judete din zona Moldovei (Bacau, Botosani, Neamt, Suceava, Vaslui). Scopul programului este constientizarea in randul scolarilor a riscurilor legate de utilizarea energiei electrice acasa si la scoala, precum si a riscurilor ce pot aparea in vecinatatea instalatiilor electrice din mediul inconjurator.

„Siguranta consumatorilor nostri reprezinta o prioritate pentru noi. Suntem convinsi ca prin programul ‘Energie pentru viata’ elevii vor fi mai vigilenti si vor capata abilitatile necesare pentru a recunoaste situatiile de risc si pentru a preveni si reduce numarul de accidente de natura electrica, ce pun in pericol viata copiilor”, a explicat Marc Daniel Buck.

Sub sloganul „Pastreaza-ti energia pentru viata!”, programul se adreseaza elevilor din ciclurile primar si gimnazial si urmareste dobandirea unei atitudini pozitive din partea acestora fata de cunoasterea si respectarea normelor de prevenire a accidentelor de natura electrica. In cadrul programului, elevii primesc cate un ghid educativ, ce este studiat sub indrumarea invatatorilor, respectiv a profesorilor diriginti. Fiecare ghid contine patru lectii, un set de reguli si opt fise de lucru. Cele patru lectii ofera elevilor informatii despre energia electrica, protectia mediului, sfaturi cu privire la utilizarea in siguranta a aparatelor electrice si la respectarea semnelor de avertizare asupra pericolului, postate pe instalatiile electrice. Fisele de lucru urmaresc verificarea intr-o maniera atractiva si creativa a cunostintelor dobandite.