Inspectorul general şcolar al judeţului Mureş, Ioan Macarie, a declarat că din cele 623 de unităţi şcolare pe pe raza judeţului, doar două nu sunt autorizate sanitar, întrucât funcţionează în clădiri retrocedate, iar proprietarii nu doresc să facă investiţii. Ioan Macarie a spus că cele două unităţi de învăţământ sunt Grădiniţa din satul Hetiur şi Şcoala Generală din Viişoara, care au probleme cu asigurarea apei curente şi cu grupurile sanitare.

Potrivit şefului ISJ Mureş, din cele 623 de unităţi şcolare din judeţ, 46 funcţionează cu plan de conformare pentru un an, Direcţia de Sănătate Publică confirmând că acestea pot funcţiona în regim normal.

„Stăm foarte bine la acest capitol, DSP a confirmat că unităţile şcolare pot să înceapă şcoala, inclusiv în cele 46 cu plan de conformare. Urmează unităţile administrativ-teritoriale să intervină în cazul şcolilor care funcţionează cu program de conformare (…) Pregătirile pentru începerea noului an şcolar 2018-2019 sunt în curs de definitivare. Din perspectiva condiţiilor de desfăşurare a procesului instructiv-educativ, a infrastructurii, datele colectate din unităţile de învăţământ conduc spre concluzia că, în general, şcolile mureşene sunt pregătite pentru începerea unui nou an de învăţământ, iar unităţile cu probleme din punct de vedere logistic sau al resurselor umane sunt în număr redus. Din analizele efectuate rezultă faptul că, în Transilvania, există cele mai bune facilităţi educaţionale din punct de vedere al accesului în regiune, cartier şi strada unde locuiesc şi ne bucurăm că oraşul Târgu Mureş este pe locul 4 după Oradea, Braşov şi Piteşti”, a arătat şeful ISJ Mureş.

Potrivit ISJ Mureş, în anul şcolar 2017-2018 vor fi instruiţi 81.049 copii şi elevi, dintre care 15.499 preşcolari, 27.518 elevi începând de la clasa pregătitoare la clasa a IV-a, 20.520 elevi în clasele V-VIII, 13.871 elevi la liceu /zi, 2645 elevi vor învăţa în şcoli profesionale, 831 elevi vor urma cursuri postliceale şi 165 de elevi vor urma cursurile şcolii de maiştri. AGERPRES