Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş, cu acordul Ministerului Educaţiei Naţionale, a decis distribuirea în şcoli a Broşurii pentru admiterea în învăţământul liceal şi profesional pentru anul şcolar 2017-2018, astfel încât cei 4789 de absolvenţi ai claselor a VIII-a să se poate înscrie, deşi Consiliul Local Târgu Mureş nu a adoptat încă proiectul privind reţeaua şcolară pentru anul viitor.

Nu publicăm reţeaua şcolară, ci informaţii privind admiterea în clasa a IX-a şi am aprobare de la Ministerul Educaţiei. Nu mă pot baza pe consilierii locali ce vor face (în şedinţa de joi, n.r.), au propus ieri (miercuri-n.r.) că vor pune pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi, dar noi nu ne putem bate joc de cei 4789 de absolvenţi ai claselor a VIII-a. ISJ are prerogativa de a publica informaţii cu privire la admiterea în liceu. De mâine (vineri, n.r), informăm părinţii şi elevii absolvenţi ai claselor a VIII-a că „Broşura pentru admiterea în învăţământul liceal şi profesional pentru anul şcolar 2017-2018” va fi distribuită în toate unităţile de învăţământ de pe raza judeţului Mureş, începând cu ora 12.00, indiferent ce se întâmplă în CL. De luni, copiii trebuie să se înscrie pe bază de coduri, trebuie să predea la unităţile şcolare dosarele de înscriere„, a declarat Ioan Macarie, şeful ISJ Mureş.

Acesta a arătat că niciodată în România nu s-a mai întâmplat ca elevii absolvenţi de clasa a VIII-a să nu se poată înscrie în licee şi şcoli profesionale deoarece Consiliul Local a refuzat adoptarea reţelei şcolare. „Un astfel de caz nu a fost niciodată. Niciodată nu s-a întâmplat în ţară ca un consiliu local să refuze pur şi simplu, să respingă, în 6 aprilie, reţeaua şcolară, fără nicio motivaţie şi de atunci nu au mai vrut să discute această problemă. Noi, în 28 martie, în Consiliul de Administraţie al ISJ Mureş, am discutat tot ce înseamnă plan de şcolarizare, reţea şcolară, am propus CL aprobarea acestei reţele şcolare cu aviz conform pentru 26 de unităţi şcolare şi un aviz neconform pentru şapte şcoli gimnaziale, precum şi refuzul nostru de a acorda aviz conform Liceului Teologic Romano-Catolic, care ştim foarte bine că nu a avut act de înfiinţare conform legii. La acest aviz neconform al nostru, consilierii locali, în data de 6 aprilie, au respins în totalitate întreaga reţea şcolară”, a arătat Macarie.

Inspectorul şcolar general al judeţului Mureş, Ioan Macarie, declara, în urmă cu o săptămână, că prin neaprobarea reţelei şcolare de către Consiliul Local Târgu Mureş s-a creat o situaţie ‘gravă’, întrucât 4789 de absolvenţi ai claselor a VIII-a nu pot să îşi exprime opţiunile pentru admiterea la licee şi şcoli profesionale în clasa a IX-a, pentru anul şcolar 2017-2018. AGERPRES