Inspectoratul Scolar Timis a primit de la Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului 2,7 milioane de lei pentru achizitionarea de imobile in care functioneaza gradinite, scoli, grupuri scolare sau licee si care au fost retrocedate proprietarilor de drept.
Potrivit inspectorului scolar general adjunct Halasz Ferenc, daca sumele nu vor fi suficiente, ele vor fi completate, dupa caz, din bugetele locale. In cele aproape 80 de astfel de unitati isi desfasoara activitatea peste 5.000 de copii.

„Din suma primita vom putea achizitiona patru unitati scolare, respectiv scolile generale cu clasele I-VIII din Comlosu Mare, Comlosu Mic si Masloc, retrocedate Bisericii Romano-Catolice, si scoala similara din Tormac, retrocedata Bisericii Reformate”, a spus Halasz. Odata cumparate, imobilele vor deveni domeniu public al localitatilor.

In urmatorii ani, mai multe unitati scolare din Timisoara isi vor desfasura activitatea in sedii retrocedate pentru care administratia locala va fi obligata sa plateasca chirie. In judet functioneaza 78 de institutii de invatamant ale caror cladiri au fost revendicate, majoritatea cererilor venind din partea bisericilor romano-catolica, ortodoxa sau reformata.

La ora actuala, in judet exista aproape 300 de gradinite, din care 29 private, aproape un sfert dintre acestea desfasurandu-si activitatea in imobile retrocedate.

Sase mari licee timisorene trebuie retrocedate Episcopiei Romano-Catolice. Spre deosebire de alte locatii, unde proprietarii de drept si autoritatile locale nu au gasit o cale amiabila de rezolvare a problemelor, elevii si profesorii din cele sase licee timisorene pot sta linistiti, deoarece Episcopia Romano-Catolica este dispusa la negocieri, pentru a evita „aruncarea” in strada a celor peste 5.000 de elevi.

In cauza sunt: Colegiul Tehnic de Vest, Liceul „Bartok Bela”, cu predare in limba maghiara, Colegiul Tehnic „MIU”, Colegiul National Banatean, Liceul „Dositei Obradovici”, cu predare in limba sarba, si cladirea din Piata Unirii a Liceului german „Nicholaus Lenau”, unde invata elevii din ciclul primar.

Pe de alta parte, in acest an, Inspectoratul Scolar Judetean va construi 12 noi spatii pentru gradinite, patru dintre ele in Timisoara. Investitia totala se ridica la 1,5 milioane de lei. Intrucat extinderea pe orizontala este foarte deficitara din cauza lipsei de teren, aceasta se va face prin supraetajarea actualelor imobile, cu unul sau doua nivele.