Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Timiş, Marin Popescu, a declarat că există un deficit foarte mare de personal medical în şcoli, care se limitează la 85 de persoane angajate în municipiile Timişoara şi Lugoj, în timp ce mediile urban mic şi rural nu au deloc astfel de personal în şcoli. El a subliniat că primul triaj epidemiologic al copiilor, înainte de plecare la şcoală sau la grădiniţă, trebuie să-l facă părinţii.

„În Timişoara avem 77 de medici şi asistente în reţeaua medicală şcolară, iar în Lugoj vreo opt, deci 85 maxim, la nivelul judeţului. Este o problemă legată de personalul medical din şcoli, pentru că avem un deficit foarte mare şi este o problemă de sistem, nu doar în judeţul nostru. De luni vor reveni în şcoli cadrele medicale care au ajutat zona DSP. Mai ales în zona preşcolară este presiunea cea mai mare acum, pentru Timişoara”, a afirmat Marin Popescu, într-o conferinţă de presă.

El a explicat că pentru controlul epidemiologic şcolar s-au făcut eforturi încă de la începutul anului şcolar, de a aduce medici, asistente şi specialişti în zona educaţiei, dar nu s-a reuşit. Acum, IŞJ Timiş împreună cu DSP va încerca să identifice persoane din unităţile de învăţământ care ar putea face triajul, apelând la profesorii de biologie sau de sport.

„Triajul epidemiologic începe în familie, unde părinţii ar trebui să fie conştienţi că dacă copilul are simptome nu-l trimit la şcoală, dar sunt şi situaţii în care copiii sunt asimptomatici şi reacţionează în unitatea de învăţământ. În zona rurală sau urban mică, unde nu avem cadre medicale, reacţia profesorilor trebuie să fie promptă şi eficientă, să observe. Profesorii şi directorii unităţilor de învăţământ vor discuta cu personalul didactic care predă la clasă dacă sunt astfel de cazuri, pentru a lua legătura cu familia, pentru ca elevii să meargă acasă sau la medicul de familie”, a explicat Popescu.

Şeful IŞJ Timiş a mai anunţat că împreună cu DSP se va încerca realizarea unei radiografii a stării de sănătate a elevilor din judeţ, iar cu ajutorul studenţilor de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara să se realizeze prin voluntariat un screening la nivelul şcolilor din mediul rural şi urban mic, unde Inspectoratul nu poate gestiona sănătatea elevilor.

Pe de altă parte, Marin Popescu a precizat că, în acest moment, la nivelul judeţului nu există personal care să testeze, prin teste antigen, elevii sau cadrele didactice care au simptome de COVID- 19 la nivelul unităţii de învăţământ.

„Deocamdată nu avem nici testele respective. Va trebui să găsim o soluţie împreună cu DSP, cu medicii de familie, cu autorităţile publice locale. În ultimă instanţă, vom face cursuri de formare de  scurtă durată, cu DSP, pentru această procedură care nu este foarte complicată”, a încheiat Marin Popescu. AGERPRES