Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Tulcea a început campania „Împreună pentru educaţia copiilor noştri!” prin care şi-a propus să sprijine cel puţin 3.200 de elevi aflaţi în imposibilitatea de a-şi continua studiile online.
Inspectorul general al ISJ, Viorica Pavel, a declarat că până în prezent 15 primării s-au implicat în campanie şi le-au oferit elevilor care provin din familii defavorizate, precum şi unor cadre didactice, 1.724 de tablete, 10 laptopuri şi o tablă inteligentă.
„Din partea unor organizaţii neguvernamentale, am primit 15 laptopuri, 32 de tablete şi două computere. Şi-au oferit sprijinul şi numeroşi agenţi economici şi aşteptăm concretizarea acestuia. Campania continuă”, a precizat inspectorul general Viorica Pavel.
În context, conducerea ISJ a amintit faptul că luna trecută a depus o cerere de finanţare în cadrul unui apel extraordinar de proiecte europene pentru facilitarea accesului la resurse online pentru elevii de clasa a VIII-a din medii defavorizate. „În atenţie îi avem şi pe elevii care partajează dispozitive electronice cu ceilalţi membri ai familie. Prin eforturi mai mici şi mai mari, dar corelate, putem asigura educaţia copiilor noştri”, a mai spus Pavel.
Ea a adăugat că printr-o adresă ISJ a solicitat Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru instrumentul financiar Investiţii Teritorial Integrate Delta Dunării facilitarea accesului la fonduri structurale destinate unităţilor de învăţământ din judeţ.
La rândul lor, unele primării din judeţ au decis să aloce fonduri pentru toţi elevii şcolilor şi pentru cadrele didactice, astfel încât Primăria comunei Jurilovca a alocat 290.000 de lei pentru aproape 400 de tablete şi abonamente pentru doi ani la Internet. „Noi nu putem face diferenţe. Unii părinţi au posibilităţi, iar alţii nu. Eu cred că în situaţii de acest gen, nu putem diferenţia, pentru că toţi cetăţenii plătesc impozite la fel”, a declarat primarul comunei Jurilovca, Eugen Ion.
Alte primării, cum este cea a comunei Sarichioi, au decis să achiziţioneze tablete doar pentru elevii care nu au posibilităţi, respectiv 180. „Fiecare elev a fost întrebat dacă doreşte sau nu tabletă, pentru că sunt părinţi care au calculatoare acasă şi nu mai necesită acest efort. Efortul financiar actual este de 4,5 euro pe lună de utilizator, la un trafic de 10 Giga asigurat la o viteză foarte mare. După 10 Giga se modifică viteza internetului”, a menţionat primarul comunei Sarichioi, Vitali Finoghen.
Situaţia din Delta Dunării este cel puţin provocatoare pentru cadrele didactice, din cauza reţelei de energie electrică şi a semnalului reţelei de telefonie mobilă. „De câte ori plouă, se stinge şi lumina, apoi pică şi reţelele. Semnalul este uneori prost. Cursurile s-au desfăşurat pe platforme simple, whatsapp, facebook, puţin googleclassroom pentru cei care au putut accesa”, a afirmat directoarea Şcolii generale din comuna CA Rosetti, Andreea Andrei.
Ea a mai spus că doar doi din cei 61 de elevi ai unităţii de învăţământ din Deltă nu au participat la cursurile online.
Potrivit ISJ, pentru folosirea în procesul educaţional, o tabletă trebuie să aibă o memorie de minim 2 GB, stocare minimă de 16 GB, posibilitatea unei conexiuni 4G, o diagonală de 10, sistem de operare Android şi o cartelă prepay cu servicii de Internet pentru minimum 6 luni. AGERPRES