Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Tulcea speră în continuare ca cererea înaintată ministerului de resort privind acordarea gratuităţii pentru transportul naval elevilor din Delta Dunării să fie aprobată cât mai curând.

Potrivit IŞJ Tulcea, încă de la începutul anului şcolar 2013-2014 ministerul de resort a primit o solicitare pentru ca elevii din localităţile din Rezervaţie care săptămânal fac naveta în municipiul Tulcea să nu mai fie nevoiţi să achite contravaloarea a 50% din preţul unui bilet de călătorie.

„O parte dintre cei 200 de elevi care fac naveta săptămânal între Tulcea şi localităţile din Delta Dunării nu-şi permit să plătească nici măcar jumătate din preţul unui bilet subvenţionat deja de statul român. Dacă nu s-a găsit o posibilitate pentru ca în Tulcea şi Alba, judeţe defavorizate, să poată fi crescut costul per elev, am încercat ca măcar aşa să-i sprijinim pe copiii din familii cu venituri modeste”, a declarat inspectorul general al IŞJ, Dumitru Damian.

El a spus că până în prezent nu a primit niciun răspuns din partea Ministerului Educaţiei.
Directorul general al societăţii Navrom Delta SA, Nicolae Chichi, a declarat că încă de anul trecut a atras atenţia conducerii IŞJ cu privire la faptul că Legea educaţiei naţionale nr 1/2011 modificată în anul 2013 nu vizează şi decontarea cheltuielilor suportate de un elev pentru transportul naval, ci doar a celor pentru transportul rutier şi feroviar.

„Societatea noastră acordă gratuitate unor elevi din zonele Maliuc şi Partizani. Cu excepţia acestui mic sprijin pentru încurajarea elevilor de a urma cursurile unei forme de învăţământ, valoarea totală a sumei necesare acoperirii cheltuielilor de transport ale elevilor navetişti din Delta Dunării este de 100.000 de lei pe an”, a spus Nicolae Chichi.

În prezent, la fel ca orice alt localnic din Delta Dunării, elevii din Rezervaţie care sunt înscrişi la unităţile de învăţământ din municipiul Tulcea plătesc integral preţul unui bilet. Acest preţ este însă mai mic cu aproape 50% faţă de cel achitat de un turist, diferenţa fiind suportată din bugetul Ministerului Transporturilor.

Potrivit IŞJ Tulcea, în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării există în prezent circa 1.020 de copii şi adolescenţi, faţă de aproape 2.800, cât existau în urmă cu zece ani. Dintre cei 1.020 de copii, circa 200 urmează cursurile unei unităţi de învăţământ din municipiul Tulcea. AGERPRES