tabara scolara.jpgInspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a realizat şi transmis în toate unităţile de învăţământ preuniversitar procedura privind organizarea şi desfăşurarea taberelor, excursiilor, expediţiilor şi drumeţiilor şcolare.

Potrivit unui comunicat al IŞMB, procedura stabileşte modul în care se organizează, aprobă şi derulează taberele, excursiile, expediţiile şi drumeţiile şcolare de către unităţile de învăţământ din municipiul Bucureşti şi modul în care se asigură respectarea cadrului legal al deplasărilor realizate în afara localităţilor cu elevii şi preşcolarii, cu participarea cadrelor didactice.

Orice tabără, excursie, expediţie, drumeţie, cu elevi şi preşcolari, organizată cu aprobarea conducerii unităţii de învăţământ, se va realiza în afara orarului şcolar numai în condiţii de legalitate şi siguranţă, directorii unităţilor de învăţământ şi conducătorul delegat al activităţii purtând întreaga răspundere, se prevede în document.

Procedura precizează că nu se va solicita avizarea de către IŞMB a taberelor şcolare, excursiilor şi drumeţiilor. „Pentru orice deplasare cu elevii, cadru didactic organizator este obligat să anunţe conducerea unităţii de învăţământ şi să prezinte documentaţia specifică”, se arată în documentul IŞMB.

Potrivit IŞMB, nerespectarea cerinţelor privind întocmirea documentaţiei în vederea organizării excursiilor, taberelor şi drumeţiilor, precum şi de anunţare a conducerii unităţii de învăţământ privind deplasarea atrage răspunderea exclusivă a cadrului didactic.

Excursiile vor fi asigurate cu cadre didactice şi personal sanitar. Astfel la 10 – 15 elevi câte un învăţător sau un profesor sau animator, la 5 – 7 elevi câte un cadru didactic pentru excursiile în străinătate, la 100 – 200 de elevi câte un cadru sanitar mediu.

În ceea ce priveşte taberele pentru preşcolari la 15 – 20 de copii sunt necesare două educatoare şi o supraveghetoare de noapte, iar la 100 de preşcolari câte un cadru sanitar mediu. La taberele pentru elevi la 10 – 15 elevi va trebui să fie prezent câte un cadru didactic, iar la 300 de elevi un cadru sanitar mediu.

În taberele izolate cu efectiv mai mic de o sută de elevi sunt necesari un cadru sanitar mediu şi un medic. AGERPRES