robinet.jpgInspectoratul Şcolar Judeţean Tulcea doreşte ca toate şcolile din Delta Dunării care nu au asigurată apa potabilă să fie incluse în Programul de dezvoltare integrată a Rezervaţiei, iar problemele constatate de ani să fie rezolvate prin instrumentul financiar Investiţii Teritoriale Integrate (ITI).

„Am discutat cu reprezentanţii Băncii Mondiale care au întocmit Strategia de dezvoltare integrată durabilă a Rezervaţiei şi le-am spus că în şcolile din Delta Dunării trebuie asigurate cu prioritate condiţiile igienice şi de căldură. Apoi, vom putea vorbi despre alte investiţii. Astfel că în programul finanţat prin ITI sunt incluse nouă şcoli din Deltă şi alte 25 din zona de terasă a judeţului”, a declarat inspectorul general al IŞJ, Dumitru Damian.

Potrivit acestuia, în prezent, cel mult 7% din numărul total al unităţilor de învăţământ din judeţ nu au avizul sanitar de funcţionare, din cauza lipsei apei potabile, în alte judeţe din România acest procent ajungând la 40. „Din păcate, noi avem şcoli extraordinar de bine dotate, dar care sunt în conservare din cauză că nu sunt copii”, a spus Dumitru Damian.

El nu a putut menţiona valoarea totală a investiţiilor care se vor realiza prin ITI în şcolile din judeţul Tulcea, dar a precizat că primăriile care, conform legislaţiei în vigoare, au în administrare unităţile de învăţământ sunt responsabile de întocmirea cererilor de finanţare în vederea asigurării utilităţilor şi îmbunătăţirii condiţiilor din acestea.

ITI-Delta Dunării este singurul instrument financiar prevăzut în Acordul de Parteneriat încheiat în luna august a anului trecut de către Guvern cu Comisia Europeană. Potrivit autorităţilor române, suma totală de care vor dispune comunităţile locale de pe teritoriul Rezervaţiei, respectiv judeţele Tulcea şi Constanţa, va fi de peste 1,1 miliarde de euro, aceasta fiind constituită din fonduri alocate din programele operaţionale şi completată din fonduri guvernamentale. AGERPRES