Manualele de matematică și de limba română pentru clasa a V-a vor întârzia până în luna octombrie, având în vedere că licitațiile în aceste cazuri au fost contestate, a declarat Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar (FNAP-IP), după discuții cu ministrul Educației Liviu Pop.

Reprezentanții FNAP-IP au avut, pe3 august, o întâlnire cu ministrul Educației, Liviu Pop. „La clasa a V-a sunt doar 7 manuale la care nu s-a depus nicio contestație, le vom avea cu certitudine, celelalte vor întârzia până la jumătatea lunii octombrie sau cel mult sfârșitul lunii octombrie, în funcție de modul în care se soluționează aceste contestații la CNSC. Din păcate, manualele de matematică și de limbă și literatura română sunt contestate. Acestea vor întârzia”, a explicat Cristache jurnaliștilor, la finalul acestei întâlniri.

El a spus că, în schimb, manualele care nu au fost contestate sunt cele de educație fizică și sport, religie, consiliere și orientare și dezvoltare personală.

Eugen Ilea, vicepreședinte al Federației, a afirmat că nu crede că toate manualele de clasa a V-a vor fi pe bănci la începutul anului școlar. „Manualele trebuie să urmeze o procedură. Din păcate, ca în ultimii ani, această procedură se depășește întotdeauna. Noi, la 11 septembrie, nu cred, sunt pesimist că vom avea toate manualele, cel puțin pentru clasa a V-a pe banca elevilor”, a afirmat Ilea, menționând că părinții au cerut imperativ ca aceste manuale să fie gata la 11 septembrie, dar deja termenul este depășit.

Potrivit lui Ilea, manualul de sport este inutil, iar ministrul Educației a dat asigurări că face toate demersurile pentru ca toate manualele să fie gata la timp. „Legat de manualul de sport, noi considerăm inutil acest manual. Din păcate, legea permite, nu putem face nimic să stopăm tipărirea acestui manual. Să sperăm, domnul ministru ne-a dat asigurări că pentru manualele de bază – matematică română, istorie, geografie, fizică și toate celelalte – va face toate demersurile ca aceste manuale să ajungă cât mai repede posibil pe masa elevului”, a adăugat acesta.

În opinia lui Ilea, părinții vor fi nevoiți să scoată bani din buzunar pentru manualele care nu vor fi gata la timp. „Din păcate, se va apela tot la bugetul părinților și vom fi nevoiți să scoatem bani din buzunar. Este un demers pe care noi îl dezavuăm în fiecare an și dorim ca părinții să nu mai subvenționeze învățământul”, a mai spus Ilea. AGERPRES