urban iulian.jpgVicepresedintele Comisiei juridice din Senat, Iulian Urban (PD-L), si-a exprimat speranta marti, intr-o conferinta de presa, ca saptamana viitoare Biroul permanent al Senatului sa-si dea acceptul pentru infiintarea unei comisii de ancheta care sa cerceteze situatia universitatilor neacreditate care au emis diplome de studii.

Potrivit senatorului PD-L, comisia de ancheta, din care ar urma sa faca parte toti senatorii din comisia juridica si din cea de invatamant, urmeaza sa intocmeasca un raport ce va fi prezentat in plenul Senatului.

„Noi am demarat deja prima faza a procesului de constituire a comisiei de ancheta, anume strangerea de semnaturi. Legea prevede ca este necesar acordul a cel putin unei treimi din numarul senatorilor, or PD-L are 51 de membri. De aceea, nu cred ca Biroul permanent al Senatului se va opune cererii de constituire a acestei comisii de ancheta. Eu sper ca saptamana viitoare sa avem un raspuns al Biroului”, a spus Urban. El a explicat ca aceasta comisie de ancheta va colabora cu Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii Invatamantului Superior (ARACIS) si ca va audia inclusiv persoane care au parcurs diverse forme de invatamant la universitatile particulare.

„Cred ca va fi cea mai mare ancheta de investigatie din Romania demarata de Parlament. Trebuie sa devenim constienti ca, daca in Romania exista un aflux mare de diplome neautorizate, riscam sa atragem un vot de neincredere din partea celorlalte state membre ale Uniunii Europene, astfel ca niciun fel de diploma obtinuta in tara noastra nu va mai fi recunoscuta”, a argumentat Iulian Urban.

Senatorul PD-L a precizat ca, desi prin amendamentele votate, marti, de senatorii din Comisia de invatamant in raportul privind cererea de reexaminare a Legii pentru respingerea OUG nr. 89/2008 pentru modificarea Legii invatamantului nr. 84/1995, este reglementat, pentru viitor, cadrul in care universitatile particulare au dreptul de a organiza programe de masterat si de a emite diplome „nu trebuie uitate cazurile din trecut”.

Senatorii din Comisia de invatamant au adoptat, marti, un raport favorabil cererii de reexaminare a legii, cu noua voturi pentru. Presedintele Comisiei de invatamant din Senat, Mihail Hardau (PD-L), a declarat, in aceeasi conferinta de presa, ca este un „succes” faptul ca trei senatori PSD din comisie – Ioan Mang, Doina Silistru, Anghel Iordanescu – au votat in favoarea acestei legi. Hardau, fost ministru al Educatiei, a explicat ca senatorii din comisie au adoptat doua amendamente potrivit carora numai institutiile de invatamant superior acreditate, care se supun periodic evaluarii ARACIS sau a altei agentii de evaluare si care dispun de cadre didactice proprii si nepensionate, sunt abilitate sa organizeze studii universitare de masterat, prin decizie a Senatului.

„Legea 2/2008, care completeaza Legea invatamantului, are un paragraf prin care orice universitate care are o acreditare de licenta, indiferent de domeniul de studiu, poate organiza programe de masterat fara sa fie obligata sa se supuna unor controale de verificare ale unor agentii de evaluare, cum este Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii Invatamantului Superior”, a explicat senatorul PD-L. Mihail Hardau a adaugat ca OUG 89/2008 era „mult prea restrictiva”, fiindca prevedea ca numai universitatile care aveau o evaluare externa cu calificativ final de grad ridicat de incredere pot demara programe de masterat. „Insa numai cinci universitati indeplinesc un astfel de calificativ”, a conchis presedintele comisiei de invatamant din Senat.