Jocurile-concurs internaţionale Cangurul 2021 încep în luna martie şi se vor desfăşura în limbile română, maghiară, şi, în măsura solicitărilor, în germană.

Potrivit Asociaţiei Institutului pentru Dezvoltarea Evaluării în Educaţie (Asociaţia IDEE), în luna martie se vor susţine cinci dintre cele şapte jocuri-concurs internaţionale Cangurul, programate pentru primul semestru al anului şcolar 2020-2021.

Pentru a accesa jocul-concurs în format digital, participanţii se loghează cu codul unic de participare în aplicaţia https://cangurul.net/# în ziua stabilită pentru desfăşurarea concursului, în intervalul orar comunicat. Codul unic de participare permite accesul la analiza personalizată a răspunsurilor date, analiză care poate fi accesată la circa două săptămâni de la data desfăşurării jocului-concurs.

„Jocul-concurs internaţional Cangurul constă în rezolvarea unui test grilă în format digital, care conţine întrebări interesante şi amuzante, create cu scopul de a dezvolta imaginaţia, puterea de raţionament, viteza de reacţie, capacitatea de a lua decizii, bucuria de a rezolva situaţii-problemă. Nu mai vorbim despre o lecţie de matematică sau despre una de comunicare, ci despre o vizită într-un magazin de jucării, despre participarea la un miting aviatic sau despre colecţionarea unor imagini pe o temă dată de către un grup de prieteni, spre exemplu. Astfel, rezolvarea exerciţiilor propuse devine mai curând o activitate recreativă, în care poveşti plauzibile din viaţa cotidiană le devin companioni copiilor în cele 60 de minute ale jocului concurs”, se arată în comunicat.

Testele de antrenament pot fi achiziţionate de pe www.editurasigma.ro, iar datele acestor evenimente sunt:

5 martie – Canguraşul Explorator clasele 0 – IV;

19 martie – Poveştile Cangurului clasele 0 – IV;

26 martie – Canguraşul Matematician clasele 0 – IV;

26 martie – Concursul Internaţional de Matematică Aplicată Cangurul clasele V – XII;

30 martie – Cangurul Lingvist – Franceză clasele III – XII;

27 aprilie – Cangurul Lingvist – Engleză clasele III – XII;

24 mai – Poveştile Cangurului clasele V – XII.

„Domenii esenţiale din programele şcolare precum comunicare în limba română şi în limbi străine, matematică sau ştiinţe sunt abordate într-un mod prietenos, original, în testele de antrenament pe care copiii le au la dispoziţie ca mijloc eficient şi distractiv de pregătire pentru concurs, accesibile online, sau în cărţi tipărite”, precizează sursa citată.

Concursurile Cangurul au loc la nivel internaţional, iar Concursul Internaţional de Matematică Aplicată Cangurul se desfăşoară în peste 90 de ţări. Editura SIGMA a organizat jocul-concurs Cangurul începând din 1994, primele întreceri ale minţii fiind cele de matematică aplicată. Ulterior au fost organizate testări privind înţelegerea textului scris în limba română (Poveştile Cangurului), explorarea unor elemente de ştiinţe, educaţie civică şi de cultură (Canguraşul Explorator), dar şi verificarea nivelului de competenţă în limbile engleză, franceză, germană (Cangurul Lingvist).

Proiectul educaţional Cangurul se adresează tuturor elevilor, nu numai celor performanţi, oferind fiecăruia experienţe de învăţare eficientă. AGERPRES