protest_studenti.jpgStudenţii au protestat, joi, în mai multe centre universitare din ţară. La Iaşi, aproximativ 50 de studenţi au organizat un flash-mob, în faţa Casei de Cultură a Studenţilor, ca formă de protest, cu mesajul „De ziua noastră, ne cerem drepturile”.

Daniela Alexa, preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), a susţinut că protestul a fost organizat ca urmare a nemulţumirii faţă de atitudinea conducerii Ministerului Educaţiei în legătură cu doleanţele şi problemele studenţii. În context, studenţii au precizat că nu au un Statut propriu adoptat, motiv pentru care nu le sunt garantate drepturile în universităţi. Întrucât nu au avut autorizaţie, studenţii de la Iaşi au trebuit să renunţe la acţiunea lor după numai trei minute.

Reprezentanţii Asociaţiei Studenţilor din Universitatea Suceava au protestat şi ei, paşnic, în faţa cantinei din campus, nemulţumiţi de ”lipsa de consideraţie a MECTS faţă de vocea studenţilor care cer adoptarea Statutului”. Protestul a constat tot într-un flash-mob, format din studenţi, legaţi la gură, aşezaţi sub forma a doua litere „S”, reprezentând primele litere din Statutul Studentului. Statutul Studentului a fost trimis Ministerului Educaţiei în luna iunie a acestui an de către Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România.

Câteva zeci de studenţi au protestat, joi, şi în faţa Universităţii de Vest din Timişoara. Ei aveau un banner pe care stătea scris ‘Studenţi fără drepturi’, iar pe braţe purtau banderole albe. Protestul s-a desfăşurat sub egida Organizaţiei Studenţilor de la Universitatea de Vest din Timişoara. „În toate ţările europene, studenţii au un statut care le reglementează foarte clar drepturile. Noi încă nu-l avem şi, prin protestul nostru, vrem să arătăm că ne pasă cu adevărat de drepturile noastre. Fără acest statut este mult mai uşor pentru ceilalţi să comită abuzuri. De exemplu, nu avem suporturi de curs, nu aveam dreptul la tabere, atât iarna cât şi vara, sunt o serie de drepturi pe care noi le considerăm normale”, a explicat unul dintre protestatari.

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România a început, joi, de Ziua internaţională a studentului, acţiuni de protest în toată ţara, principalul motiv fiind acela că MECTS nu a adoptat Statutul Studentului. AGERPRES