evaluare_nationala.jpgTotalul de 16 medii de 10 obţinute la Evaluarea Naţională a plasat judeţul Bihor pe locul III la nivelul ţării, a declarat şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Alin Novac Iuhas. „Un plus al evaluării naţionale din acest an a fost obţinerea a 16 medii de 10, cu două mai mult decât anul precedent. Pe discipline, la limba şi literatura română au fost 109 note de 10, la matematică 48 şi opt note de 10 la limba maternă. Ceea ce ne situează pe locul trei la nivel naţional, după Iaşi, dacă nu greşesc, cu 21 de medii de 10 şi Constanţa, cu 17 medii de 10. Îi felicit pe toţi elevii de nota 10 şi pe profesorii lor, deopotrivă,” a precizat, într-o conferinţă de presă, inspectorul şcolar general.

Evaluarea Naţională în Bihor a avut loc în 128 de centre în judeţ şi un centru zonal de evaluare, fiind înscrişi 4.704 de candidaţi. Din cei 4.503 prezenţi, 3.243 au reuşit să obţină medii peste 5, adică 72,04%, înainte de contestaţii. După rezolvarea celor 118 contestaţii admise (304 fiind respinse), procentul de promovare a scăzut la 72,01%. Comparativ cu media la nivel naţional, Bihorul se află cu aproape trei procente sub media pe ţară şi cu şapte procente mai puţin faţă de cea de anul trecut.

Ca aspecte pozitive pentru acest examen, Alin Novac Iuhas a menţionat că nu a fost niciun eliminat, fiind bine gestionate cele 17 cazuri speciale, precum şi buna organizare a examenelor.

Absolvenţii claselor a VIII-a trec în cursul zilei de marţi de prima repartizare computerizată, etapa a doua fiind prevăzută pentru 28 iulie. Situaţiile speciale şi redistribuirile vor avea loc în perioada 1-4 august, iar pentru cei rămaşi nerepartizaţi se va derula, în 1-2 septembrie, etapa finală.
În ce priveşte Bacalaureatul, inspectorul general a amintit procentul de promovare de 58,74% (de la 58,07% înainte de contestaţii). O singură elevă a obţinut media 10, alţi 10 absolvenţi de liceu au primit nota 10 la limba şi literatura română, cinci note de 10 la limba maternă, 86 de note de 10 la a treia probă şi 129 de note de 10 la proba la alegere.

„Atât la evaluarea naţională, cât şi la Bacalaureat ne-am fi dorit să fie procente mai bune. Este punctul de la care plec la început de mandat, unde trebuie să venim cu măsuri. Am început deja să întocmim un plan de ameliorare, împreună cu colegii mei, pe trei direcţii clare” a spus Alin Novac Iuhas.
Conform acestuia, IŞJ Bihor se va baza, în primul rând, pe o monitorizare atentă a şcolilor cu procent scăzut de promovare, în care va creşte numărul de inspecţii, cu scop de îndrumare şi coordonare. A doua direcţie va fi un program remedial, cu mai multe ore de pregătire suplimentară, în care să se motiveze elevii să participe într-un număr cât mai mare pentru a creşte numărul de promovaţi. Şi nu în cele din urmă, legătura strânsă cu părinţii, printr-un catalog online, proiect al inspectoratului prin care părinţii vor fi informaţi despre prezenţa şi notele copiilor la şcoală. AGERPRES