savulescu_julian.jpgUniversitatea din București va acorda marți, 27 mai, titlul de Doctor Honoris Causa lui Julian Savulescu, profesor la Universitatea din Oxford, personalitate dinamică și originală a filosofiei contemporane, cu numeroase contribuții în domeniul eticii aplicate. Festivitatea de decernare a titlului se va desfășura începând cu ora 11:00 în Sala „Constantin Stoicescu” a Palatului Facultății de Drept.

Născut pe 22 decembrie 1963 în Australia, Julian Savulescu a studiat medicina la Universitatea Monash din Melbourne. Sub influența profesorului și bioeticianului Peter Singer s-a reorientat treptat către bio-etică, dându-și doctoratul în acest domeniu. A urmat apoi un stagiu de cercetare la Universitatea din Oxford, coordonat de Derek Parfit. În anul 2003, Julian Savulescu a fondat Oxford Uehiro Centre for Practical Ethics, al cărui director este.

Julian Savulescu a participat în calitate de invitat la numeroase seminarii și conferințe internaționale, printre care: Wellcome Public Lectures in Neuroethics, Herbert Spencer Lecturer (2005); Crown Lecturer (2008); Pierce Scholar (2008) și altele. De asemenea, a susținut prezentări la evenimente precum World Economic Forum, Davos (2009), Mont Pelerin Society (2008), Allianz Conference, Munich (2008, 2007) sau Wellcome Trust Advisory Council meeting on Neuroscience strategy (2011).

Profesorul australian de origine română este editor al Journal of Medical Ethics, cotată de Google Scholar drept cea mai bună revistă științifică în domeniul bioeticii. De altfel, profesorul are o bogată activitate editorială. Are publicate 10 cărți și peste 220 de articole în reviste științifice de prestigiu din domeniul eticii aplicate. Studile sale, traduse în olandeză, germană, spaniolă, poloneză și coreeană, i-au adus distincții importante: în 2009, a fost desemnat câștigător al categoriei Thinkers din cadrul The Weekend Australian’s top 100 Emerging Leaders awards. În același an, Universitatea Monash i-a acordat premiul Monash Distinguished Alumni.

Recent, profesorul Savulescu și-a arătat deschiderea sa către România prin proiecte concrete de cercetare și consultanță instituțională. În următoarea perioadă se va realiza un acord-cadru de cooperare între centrele de etică aplicată ale Universității din București și Centrul “Uehiro” din Oxford, având ca miză strângerea legăturilor culturale şi de cercetare filosofică între Universitatea din Bucureşti şi Universitatea din Oxford.

Prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Julian Savulescu, Universitatea din București onorează performanţa profesională a unui filosof cu recunoaștere internațională.