reabilitare scoala.jpgUn număr de 96 de unităţi de învăţământ dintre cele aproximativ 200 existente în judeţul Galaţi nu au autorizaţii sanitare de funcţionare.

Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, Liliana Moise, a declarat, luni, că motivele neautorizării sunt aceleaşi ca în anii precedenţi: grupuri sanitare necorespunzătoare, WC-uri în fundul curţii, lipsa apei curente şi a canalizării, mobilierul învechit sau iluminarea deficitară a claselor, mai ales în mediul rural.

„Şi în acest an sunt şcoli chiar în stare foarte proastă, cele mai multe în mediul rural. Localurile sunt degradate, grupurile sanitare nu funcţionează, nu există canalizare sau apă curentă şi în multe dintre localităţi WC-ul se află în fundul curţii. Sunt şi şcoli care au fost renovate şi arată foarte bine, dar şi instituţii de învăţământ care nu corespund. Eu consider că autorităţile ar trebui să se implice mult mai mult. Suntem departe de a corespunde condiţiilor de ţară europeană şi, cu toate acestea, deşi an de an sunt constatate aceste grave nereguli, implicarea autorităţilor lasă mult de dorit”, a spus Liliana Moise.

Directorul DSP Galaţi a mai spus că mulţi dintre directorii unităţilor de învăţământ, dar şi o serie de primari din localităţile gălăţene sunt departe de a fi buni manageri şi investesc banii în lucruri care suportă amânare şi deloc urgente, în schimb le lasă în voia sorţii pe cele cu adevărat esenţiale.

„Au schimbat tâmplăria, au pus termopane, dar grupurile sanitare arată jalnic. Aşa este la noi. Nu ştiu dacă schimbarea tâmplăriei şi termopanele sunt mai importante decât grupurile sanitare, unde cabinele sunt insuficiente, neigienizate, ca pe vremea bunicii. Se cheltuie foarte mulţi bani pentru faţă şi nu pentru lucrurile esenţiale. Automat aceste unităţi de învăţământ nu primesc avizul de funcţionare. Am constatat de asemenea, că foarte puţini bani sunt băgaţi în grădiniţe, deşi sunt extrem de importante condiţiile oferite preşcolarilor”, a afirmat Moise. Nici în acest an, cele opt grădiniţe din municipiul Galaţi aflate la parterul blocurilor nu au primit autorizaţii de funcţionare din cauza spaţiului insuficient oferit preşcolarilor.


„Cum să primească autorizaţie aceste grădiniţe, când copiii sunt ţinuţi în nişte cămăruţe? Dacă însă punem lacăt pe ele ce facem cu acei copii? Primăria nu se implică deloc. În timp au apărut multe spaţii disponibile pentru mutarea grădiniţelor, dar au fost vândute. N-avem ce face, trebuie să închidem ochii, dar nu vor primi niciodată autorizaţie sanitară de la noi”, a precizat Liliana Moise. Pe de altă parte, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi, Doruleţ Resmeriţă, a declarat că, dacă s-ar face un calcul după numărul de elevi, 91,5% dintre cei peste 96.000 de elevi şi preşcolari din judeţul Galaţi învaţă în spaţii autorizate. „Explicaţia este simplă. Cele mai multe dintre unităţile de învăţământ care nu au autorizaţii sanitare de funcţionare, nu le-au primit pentru că au probleme de autorizare la sălile de sport, cămine şi alte anexe şi nu la spaţiile de învăţământ”, a spus Resmeriţă. AGERPRES