Kaspersky şi organizaţia „Salvaţi Copiii” România derulează o campanie de informare despre riscurile din online, adresată părinţilor şi profesorilor din mai multe şcoli ale Capitalei, în condiţiile în care, potrivit unui studiu recent, opt din 10 părinţi susţin că şcoala şi părinţii trebuie să aibă o responsabilitate comună pentru a-i învăţa pe copii despre siguranţa în mediul digital.
„Un recent studiu Kaspersky, derulat la nivel global, arată că 81% dintre părinţi spun că este o responsabilitate comună a părinţilor şi a şcolii să-i înveţe pe copii despre siguranţa online şi considerăm că sunt multe lucruri de făcut în acest domeniu. În acelaşi timp, multor părinţi le este greu să abordeze acest subiect, pentru că nu au experienţa necesară de a pune problema, astfel încât mesajul lor să ajungă la copii. Prin intermediul colaborării cu Ora de Net, dorim să venim în sprijinul cât mai multor părinţi şi profesori, astfel încât copiii să se poată bucura în siguranţă de mediul digital”, a declarat Bogdan Pismicenco, director de vânzări la Kaspersky pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova.
La rândul său, Teodora Stoica, manager de proiect „Salvaţi Copiii” România, a subliniat că tehnologia este prezentă în viaţa copiilor de la vârste din ce în ce mai mici şi, cu toate că ea aduce o multitudine de beneficii, poate prezenta şi o serie de riscuri.
„De aceea, pentru a ne asigura că spaţiul online în care copiii explorează şi îşi dezvoltă abilităţile este unul sigur, considerăm esenţial ca părinţii şi cadrele didactice să colaboreze pentru a ghida şi educa copiii. Prin programul Ora de Net, Salvaţi Copiii oferă o serie de resurse concepute pentru fiecare etapă de dezvoltare a copiilor, cu ajutorul cărora se pot aborda cele mai importante subiecte legate de folosirea utilă şi sigură a Internetului”, a spus Stoica.
Colaborarea dintre Kaspersky şi „Salvaţi Copiii” România, prin intermediul programului „Ora de Net”, are în vedere pregătirea unui număr total de 500 de profesori şi părinţi din 15 şcoli bucureştene, prin discuţii despre mediul digital în cadrul unor întâlniri cu părinţii şi la clasă.
Discuţiile în clasă vor avea ca suport cartea „Kasper, Sky şi ursul cel verde”, care a fost lansată de companie în România la începutul acestei veri. Cartea este scrisă de o cunoscută autoare olandeză de cărţi pentru copii şi tineri, Marlies Slegers, şi îşi propune să le fie un ghid prietenos celor mici, în mediul digital.
Autoarea spune povestea băieţelului Kasper şi a lui Sky, colega şi prietena lui. Kasper primeşte în dar de la bunicul lui, fost marinar, un urs de pluş verde, pe nume Midori Kuma, care este mai mult decât o jucărie. Acesta poate să vorbească, iar atunci când Kasper este pe cale să facă un lucru periculos (de exemplu, să îşi dea parola din contul unui joc online către alt coleg) ursul se înroşeşte şi îl împiedică.
O cercetare recentă realizată de Kaspersky arată că, atunci când au conversaţii cu copiii lor despre folosirea Internetului, în cazul a 60% dintre părinţi este cel mai greu să explice ameninţările într-un mod în care copiii să poată înţelege şi la care să reacţioneze, iar 51% dintre aceştia au dificultăţi în a-i face pe copii să ia în serios ameninţările.
De asemenea, 60% dintre părinţi nu ştiu cum să îi convingă pe copii să nu urmeze şi/sau să le acorde părinţilor suficientă încredere încât să nu se lase influenţaţi de alţi copii.
Studiul Kaspersky a fost derulat la nivel internaţional în rândul părinţilor cu copii între 7 şi 12 ani, pentru a explora tendinţele, practicile şi provocările întâlnite în încercarea de a-i ţine pe copii în siguranţă în mediul online. Acoperind aproape 20 de ţări din toate regiunile lumii, compania a chestionat aproape 9.000 de părinţi şi a studiat modul în care dispozitivele conectate la Internet sunt folosite acasă, care sunt cele mai mari temeri ale părinţilor, în acest domeniu, şi cum le fac faţă aceştia.
Pentru a ajuta familiile să protejeze copiii de diverse ameninţări pe Internet, Kaspersky recomandă, pe lângă activarea funcţionalităţii de control parental din produsele de securitate informatică, atât discuţii cu copilul despre timpul pe care îl poate petrece pe reţelele de socializare cât şi încercarea de a nu limita cercul social al copilului. De asemenea, părinţii trebuie să-i transmită acestuia să aibă grijă atunci când îşi alege prietenii şi cunoştinţele. AGERPRES