Ani de-a rândul, această credibilitate a fost zguduită de o serie de scandaluri de plagiat. Din nefericire, chiar și astăzi găsim scuze pentru a nu avea o bază de date publică a lucrărilor de doctorat. De asemenea, nu avem o soluție permanentă pentru acreditarea școlilor doctorale. Toate aceste probleme pot afecta credibilitatea diplomelor absolvenților noștri pe plan internațional, punându-i în dezavantaj chiar pe tinerii care au depus eforturi considerabile pentru a-și finaliza studiile cu succes. Nu este de acceptat să ne batem joc de eforturile lor, din dorința de a proteja reputația personală a unui număr de indivizi care și-au dorit o carieră sau un titlu academic pentru care nu au fost realmente pregătiți. Nu este drept ca un brevet românesc să nu fie pus pe picior de egalitate cu unul din Europa de Vest„, a afirmat Iohannis.

El a menționat că universitățile fac eforturi pentru a elimina problemele de verticalitate existente în mediul academic. „Din fericire, există deja eforturi vizibile ale universităților pentru a elimina problemele de verticalitate existente în mediul academic, de la utilizarea softurilor anti-plagiat, la inițiative locale de publicare a tezelor la nivel de instituție. Pe toți aceia care fac asemenea demersuri îi susțin și îi încurajez să meargă mai departe pentru însănătoșirea vieții academice”, a mai spus președintele României.

Potrivit acestuia, pe măsură ce țara noastră se dezvoltă, o parte din activitatea academică poate fi sprijinită prin încurajarea și atragerea tinerilor talentați către universitățile românești. „Mă refer în primul rând la absolvenții de top ai liceelor noastre, dar și la tinerii din alte țări atrași de specializările oferite în România”, a precizat Iohannis.

Șeful statului a afirmat, totodată, că este nevoie de eforturi susținute pentru a face din învățământul superior românesc un mediu cu adevărat atractiv. „Asta înseamnă simplificarea procedurilor birocratice și a proceselor administrative, dar și dezvoltarea unui mediu prietenos și tolerant care să-i încurajeze pe studenții străini să aleagă țara noastră”, a spus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a participat, la Constanța, la festivitatea de deschidere a anului universitar 2017 — 2018 de către Universitatea „Ovidius”, Universitatea Maritimă și Academia Navală „Mircea cel Bătrân”. AGERPRES