Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, pe 1 octombrie, la Iaşi, că „învăţământul tehnic este, din multe puncte de vedere, una dintre principalele componente ale unui sistem educaţional conectat la piaţa muncii şi conectat la realităţile economice”.
Şeful statului a declarat, în cadrul unei festivităţi prilejuite de aniversarea a 205 ani de la înfiinţarea primei clase de inginerie în limba română, dar şi de deschiderea anului universitar la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, că „absolvenţii universităţilor tehnice sunt foarte căutaţi de marile companii” .
„Existenţa unei universităţi de acest profil constituie de multe ori un element care atrage investiţiile într-o regiune. Drept dovadă, marii poli de dezvoltare economică se concentrează în oraşele universitare precum Bucureşti, Cluj, Timişoara şi, da, din ce în ce mai mult, Iaşi”, a afirmat Iohannis. Acesta a precizat, de asemenea, că „una dintre cele mai importante misiuni ale universităţilor este aceea de a genera idei noi”.
Pe de altă parte, Iohannis a apreciat că absolvenţii Politehnicii Iaşi „au contribuit de-a lungul timpului la desăvârşirea unităţii naţionale înfăptuite pe plan politic în 1918”. „Inginerii formaţi aici au avut un rol semnificativ în construirea infrastructurii necesare pentru a transforma Unirea într-o realitate trăită. Au ajutat la străpungerea Carpaţilor cu şosele şi căi ferate, o chestiune devenită aparent insurmontabilă acum, în secolul XXI. Tot ei au contribuit şi la diversificarea economică a unui stat care se născuse eminamente agrar, facilitând astfel industrializarea, eficientizarea activităţii economice şi modernizarea agriculturii”, a adăugat preşedintele. AGERPRES