Educaţia reprezintă „temelia unei naţiuni puternice, moderne şi unite”, a afirmat luni preşedintele Klaus Iohannis, precizând că în ultimii ani reformele au stat mai degrabă sub deviza „Un pas înainte şi doi înapoi”.

„Educaţia reprezintă temelia unei naţiuni puternice, moderne şi unite. (…) Reformele au stat mai degrabă sub deviza ‘un pas înainte şi doi înapoi’. Acest lucru este total neproductiv, având în vedere că schimbările demografice, tehnologice şi competiţia economică globală ne obligă să fim inovatori şi să ne adaptăm în permanenţă, inclusiv prin asigurarea unui proces educaţional de calitate. Întoarcerea la metode pedagogice practicate în trecut, oricât le-ar trezi unora un vag sentiment de linişte şi nostalgie, nu este o soluţie pentru o educaţie modernă. Avem şi o meteahnă, numită ‘reformita’, care se manifestă foarte evident în domeniul educaţiei”, a declarat Iohannis, la Colegiul „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba-Iulia, la festivitatea de deschidere a anului şcolar preuniversitar 2018-2019.

Şeful statului a precizat că nu pot fi obţinute rezultate bune atâta timp cât legile sunt modificate des. „Nu putem obţine, însă, rezultate bune atât timp cât legile sunt în continuare modificate mai des decât pot directorii, dascălii şi părinţii să se pună la curent. Atunci când lucrurile nu merg bine, soluţia este să încerci să le schimbi, învăţând din greşelile trecutului”, a spus Iohannis.

Potrivit şefului statului, deschiderea anului şcolar este întotdeauna plină de emoţie. „Dar astăzi, aici, parcă trăim şi mai intens acest moment (…) În anul aniversar al Centenarului, la Alba-Iulia, un loc-simbol al Marii Uniri de la 1918, nici nu se putea găsi un prilej mai potrivit de a marca împreună o nouă etapă din viaţa tinerilor noştri. Aici, unde în urmă cu 100 de ani a luat naştere o nouă Românie, noi încurajăm noile generaţii pe drumul educaţiei, singurul care poate asigura un viitor prosper ţării noastre. Mă bucur, aşadar, să fiu astăzi alături de elevii şi profesorii Colegiului Naţional ‘Horea, Cloşca şi Crişan’, o instituţie în care învăţământul românesc a început încă din februarie 1919, la doar două luni după proclamarea Unirii, ca dovadă a importanţei acordate educaţiei. Colegiul şi-a menţinut de-a lungul timpului prestanţa şi continuă să reprezinte şi astăzi un reper de excelenţă”, a spus Iohannis.

Totodată, preşedintele le-a propus celor prezenţi să îşi imagineze cum arăta, în urmă cu un secol, România, când realităţile politice se schimbau radical peste noapte şi trebuiau organizate rapid administraţia, aprovizionarea, comerţul, transporturile, siguranţa publică şi colectarea impozitelor.

„Cu toate acestea, autorităţile nou formate au făcut din educaţia publică în limba română o prioritate (…) În 2007, a avut loc un alt fel de Unire, o revenire în sânul familiei europene, moment extrem de important din punct de vedere economic, politic şi social. România a devenit parte a unei Europe fără frontiere, a unei comunităţi de state cu economii puternice şi instituţii funcţionale şi eficiente. Dacă după Marea Unire autorităţile şi oamenii de cultură s-au mobilizat pentru a organiza un sistem educaţional adecvat noii ţări, ultimii ani nu au beneficiat de acelaşi nivel de consens sau de efort”, a mai arătat Iohannis. AGERPRES