universitatea bucuresti2.jpgUniversitatea din Bucuresti a implinit pe 16 iulie 145 de ani de la infiintare.

Infiintata prin Decretul nr. 756 din 4 / 16 iulie 1864 al Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, institutia bucuresteana de invatamant superior se reclama ca succesoare a structurilor de invatamant superior inaugurate de Academia Domneasca (1694). La acea data, Domnitorul Tarii Romanesti, Constantin Brancoveanu, fondeaza la Bucuresti Academia Princiara de la Sf. Sava, la indemnul stolnicului Constantin Cantacuzino, ilustru carturar umanist cu studii la Padova. Raportandu-ne la acesta prima atestare a unei institutii de invatamant superior pe teritoriul tarii, s-ar putea spune fara a gresi ca Universitatea ar fi putut implini astazi 315 ani…

Sigur, este doar un apel la memoria sentimentala, intrucit adevarata valoare academica a unei institutii de invatamint care se respecta capata noi valente in functie de imperativele sociale ale timpului pe care-l strabate si la care trebuie sa se raporteze prin tot ceea ce face.

Este și ceea ce exprima actualul rector al Universitatii, prof.dr. Ioan Panzaru, cind, intr-un context similar, acesta sublinia:

„Competitia intre universitati are cu totul alti parametri decat apelul la obarsii, mai ales in contextul european deschis de proiectul Bologna si care nu intamplator a fost denumit dupa numele celei mai vechi universitati europene – Bologna, fondata la 1088. Noii parametri ce guverneaza acum viata academica se refera la formarea de personalitati puternice, cu o intensa activitate de cercetare, utilizarea de tehnici si tehnologii didactice adecvate ratei tot mai rapide de innoire a stiintei, publicarea de articole stiintifice in reviste cotate ISI, instalarea excelentei la nivelul tuturor palierelor formarii specialistilor”.

In spatiul academic romanesc, cea mai veche institutie bucuresteana de invatamant superior ocupa un loc distinct. Academic, aici este spatiul studiului, al educatiei si cercetarii. Social – este teritoriul dezbaterilor politicilor educationale, creuzetul innoirilor stiintifice si didactice destinate sa armonizeze aceasta structura universitara cu obiectivele proiectului Bologna de realizare a spatiului european al invatamantului superior.

Este ceea ce se straduiesc sa faca toate colectivele didactice din cele 19 facultati ce compun structura academica a Universitatii, facultati care inscriu in aceste zile o noua serie de candidati care au ales sa urmeze cursurile acestora, intr-o perioada plina de dificultati nemaiintilnite pina acum de invatamintul superior: criza economica care afecteaza politicile privind cercetarea si educatia – garantia formarii intelectuale, morale si profesionale a generatiilor urmatoare.

Duminica, 12 iulie, au inceput inscrierile. Oferta educationala este generoasa chiar si in conditiile amintite anterior. Universitatea din Bucuresti pune la dispozitia celor interesati 4385 de locuri la buget si 8515 de locuri cu taxa.

Pentru urmatorul an universitar – onorindu-si blazonul pentru care timp de trei ani a dobandit un solid prestigiu national si international, fiind prima si singura institutie academica romaneasca aflata in topul celor mai bune 600 de universitati ale lumii – Universitatea din Bucuresti ofera numeroase programe de studii, toate fiind acreditate sau autorizate de catre ARACIS care, pentru calitatea managementului educational oferit de cea mai veche institutie bucuresteana de invatamint superior, i-a acordat calificativul „Grad ridicat de incredere” . Pentru ciclul de licenta, Universitatea ofera 38 domenii cu circa 90 de specializari la cele trei forme de invatamint (zi, fr. ID). S-a diversificat mult si oferta educationala la nivelul studiilor masterale, in portofoliul facultatilor existind acum 160 programe de master. Diplomele acordate de Universitatea din Bucuresti sunt recunoscute in toate tarile lumii.

Fara falsa modestie, sunt 17 domenii care recomanda Universitatea in mod deosebit. Aici exista specializari, domenii cu caracter de raritate si chiar de unicat. La Facultatea de Geologie si Geofizica, exista specializarea Geofizica, unica in tara. De asemenea, la Facultatea de Limbi si Literaturi Straine exista urmatoarele limbi straine care nu se afla in portofoliul altor universitati: neogreaca, turca, catalana, rromani, slovena, croata, bulgara, coreana, suedeza.

Ca noutate in viitorul an universitar, au primit autorizatii pentru doua noi specializari: Istoria artei la Facultatea de Istorie (cu examen de admitere) și Administratia afacerilor-Marketing la Facultatea de Administratie și Afaceri (cu admitere pe baza de dosar). In aceeași nota se inscrie și programul de licenta Studii Culturale Europene din cadrul Facultatii de Litere.

Ar fi hazardata acum o prognoza a felului in care se va finaliza calendarul admiterii. In situatia in care rezultatele finale se vor inscrie tot in media de 5,74 candidati pe loc, citi s-au inregistrat in precedentul an universitar cind, pentru cele 4343 locuri subventionate au optat 24.957 candidati, va fi o noua confirmare a increderii si aprecierii pe care tinerii dornici de a-si continua pregatirea intr-o institutie de invatamint superior le acorda Universitatii din Bucuresti la cei 145 de ani de existenta.