academia pol.jpgNoii studenţi ai Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” au depus, joi, jurământul în cadrul unei ceremonii la care au participat prim-ministrul Dacian Cioloş, ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, şi rectorul Daniel Torje. Ceremonia a fost deschisă de rectorul academiei care le-a vorbit celor 555 de noi studenţi despre cariera pe care şi-au ales-o.

„În urmă cu trei săptămâni, aţi intrat pe poarta Academiei de Poliţie hotărâţi să începeţi o nouă viaţă, conştienţi că acest nou statut va aduce în existenţa voastră o schimbare fundamentală între ceea ce aţi fost până în acest moment şi ceea ce urmează să deveniţi. (…) Pentru a rămâne în sistem e nevoie de mult mai mult. E nevoie de sacrificii şi renunţări, de ambiţie şi tenacitate, de dârzenie şi curaj, e nevoie de studiu consecvent, de pregătire continuă, ritmică, minuţioasă, e nevoie să stăpâneşti dorul de casă şi de cei dragi, să pui voinţa ţării mai presus de orice voinţă proprie. Să fii capabil în orice moment de sacrificiul suprem”, le-a spus Torje studenţilor.

A urmat un serviciu religios oficiat de preoţi militari din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, după care studenţii au depus jurământul în faţa drapelului de luptă.

„Nu este simplă admiterea în această universitate. Se cer cunoştinţe solide şi parcurgerea unor etape eliminatorii dificile. Faptul că aţi depăşit toate aceste probe în condiţiile unei concurenţe semnificative îmi întăreşte convingerea că la Academia de Poliţie intră doar cei mai buni. (…) Dragi studenţi, elita ofiţerilor Ministerului Afacerilor Interne se pregăteşte aici. Aveţi datoria de a vă ridica la înălţimea aşteptărilor”, le-a transmis studenţilor şi ministrul Dragoş Tudorache, care a subliniat faptul că de acum trebuie să dovedească responsabilitate şi maturitate.

Ministrul a transmis un mesaj de încurajare şi către trei tineri, noi studenţi ai Academiei, ai căror părinţi şi-au pierdut viaţa sau au fost răniţi grav în timpul serviciului.

„Diana, Răzvan, Cristina au decis să urmeze cariera părinţilor lor. Vreau să-i felicit şi să-i asigur de întregul meu respect”, a spus Tudorache, care alături de Dacian Cioloş a avut o scurtă întrevedere cu aceştia, la finalul ceremoniei.

Diana Maria Călin a declarat că a optat pentru Academia de Poliţie în condiţiile în care şi mama şi bunicul ei au lucrat în cadrul MAI şi şi-a dorit foarte mult să le continue meseria.
Numărul studenţilor admişi în acest an universitar este, potrivit oficialilor MAI, peste cel înregistrat în trecut în condiţiile în care numărul posturilor vacante la nivelul întregului minister este de aproape 17.000.

Cea mai mare concurenţă la admitere a fost de 11 candidaţi pe un loc la specializarea Ordine şi Siguranţă Publică, Facultatea de Poliţie. AGERPRES