Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, a asistat pe 17 mai, la Alba Iulia, la punerea pietrei de temelie a noului seminar teologic ortodox, ce va fi construit pe locul unui fost teren de antrenament pentru militari.
Arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, Andrei, a oficiat, in prezenta ministrului Adrian Iorgulescu si a autoritatilor judetene, o slujba de sfintire a locului in care se va construi seminarul.

Inca de acum trei ani, prefectul de atunci, Cosmin Covaciu, a solicitat, printr-un proiect de hotarare de Guvern, inceperea lucrarilor de constructie a unui nou seminar teologic ortodox la Alba Iulia.

Recent, Ministerul Apararii a cedat Ministerului Culturii terenul necesar, in suprafata de 16.000 de metri patrati, acesta fiind apoi donat catre Arhiepiscopia Ortodoxa de Alba Iulia. „Eu cred ca, impreuna cu alte gesturi pe care le-am facut vizavi de Biserica Ortodoxa, de Biserica Greco-Catolica, de Biserica Catolica si fata de toate cultele recunoscute, Ministerul Culturii isi realizeaza o sarcina si de constiinta, dar care intra si in atributiile domeniului respectiv”, a declarat Adrian Iorgulescu.

Seminarul Teologic Ortodox functioneaza la Alba Iulia de 17 ani, intr-o cladire data in folosinta de catre autoritatile locale. Actualul imobil are sapte sali de clasa pentru cursuri, o capela, un internat pentru elevi si studenti si administratia seminarului. Seminaristii mai folosesc si doua sali de clasa situate in cladirea Facultatii de Teologie Ortodoxa. Spatiul este insuficient pentru cei aproape 300 de elevi teologi si cele 22 de cadre didactice.