Liceenii Colegiului Tehnic din Oneşti au aniversat, miercuri, printr-o suită de manifestări – simpozion, concurs şcolar de chimie, expoziţie fotodocumentară şi de carte – împlinirea a 170 de ani de la naşterea celui ce „împrumută” numele său respectivei instituţii de învăţământ: academicianul Petru Poni.

Colegiul din Oneşti a preluat numele acestuia în anul 1999, „ca un omagiu adus marelui savant şi ca un gest de recunoştinţă faţă de tradiţia şi înaintaşii şcolii”, aşa cum se argumentează pe site-ul Colegiului.

Chimist, fizician, pedagog, mineralog şi om politic, Petru Poni a fost un pioner al învăţământului chimic în România, elaborând studii în legătură cu acţiunea acidului azotic de diverse concentraţii asupra unor hidrocarburi parafinice izolate din petrolul indigen. A cercetat compoziţia chimică a apelor minerale din ţară şi a facut observaţii meteorologice în Moldova. De asemenea, a publicat şi primele manuale de fizică şi de chimie în limba română, fiind, totodată, organizatorul primelor laboratoare din ţară destinate cercetărilor ştiinţifice şi pregătirii cadrelor de chimişti.


A cercetat, de asemenea, peste 80 de minerale culese din diverse zone ale ţării şi a descoperit două minerale noi – brostenita şi badenita. Petru Poni s-a dovedit şi un energic activist în domeniul civic colaborând la înfiinţarea Societăţii Române de Ştiinţe (1890) şi Societăţii de Ştiinţe (1900). A fost membru al Societăţii de Ştiinţe Naturale din Moscova (1910). În două legislaturi a deţinut funcţia de preşedinte al Academiei Române. În plan politic, Petru Poni s-a remarcat ca membru marcant al Partidului Naţional Liberal. A fost ales, în mai multe rânduri, deputat şi senator şi a fost de două ori primarul Iaşiului, iar de trei ori ministru al Cultelor şi Instrucţiunii Publice. AGERPRES