Şcoala profesională germană Kronstandt cu predare în limba română, singura de acest fel din ţară, a fost inaugurată luni la Braşov. Şcoala a fost înfiinţată la iniţiativa Clubului Economic German din Braşov, al unui grup de firme străine care îşi desfăşoară activitatea în acest judeţ, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean şi primăria Braşov.

„Ideea unui învăţământ profesional care să pregătească forţă de muncă pentru firmele străine care îşi desfăşoară activitatea în Braşov a venit în anii 2008-2009 fiind concretizată în cadrul unei şedinţe în cadrul Clubului Economic German din Braşov. Trebuia o implicare mai serioasă pentru pregătirea forţei de muncă calificate având în vedere că şi numărul de absolvenţi în diverse meserii era insuficient de la un an la altul pentru proiectele existente, dar şi pentru cele care se anunţau să vină la Braşov. (…) În lunile iulie şi august, fostul Colegiu Tehnic ‘Sf. Voievozi’ din Braşov unde va funcţiona Şcoala profesională Kronstadt a fost reabilitat în întregime şi modernizat astfel că astăzi suntem aici pentru inaugurarea noii instituţii de învăţământ care va fi administrată de Colegiul Tehnic Mircea Cristea”, a declarat managerul companiei INA Schaeffler, implicată în proiect, Alexandru Blemovici.

Pentru anul şcolar 2012-2013 s-au înscris 150 de elevi care vor fi pregătiţi în două meserii: operator maşini comandă numerică şi electromecanici pentru compartimentele de întreţinere. Cursurile Şcolii profesionale germane Kronstadt sunt destinate absolvenţilor clasei a IX-a şi vor dura doi ani. După absolvire vor avea prioritate la angajare în firmele implicate în proiect. Elevii vor face în primul an 60% din programa şcolară practică şi 40% teorie, iar în anul al doilea 75% practică şi 25% teorie.

Elevii vor primi lunar o bursă de 400 de lei din care 200 de lei de la Ministerul Educaţiei şi 200 de lei de la firmele implicate în proiect.
Prezent luni la deschiderea oficială a unităţii de învăţământ, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Stelian Fedorca a declarat că este încântat să participe la naşterea oarecum dificilă a primei şcoli germane din România după modelul învăţământului dual, învăţământ care le va aduce satisfacţii celor care s-au înscris la cursurile acesteia.

„Analiza făcută la nivelul sistemului a relevat o gravă ruptură între şcoală şi piaţa forţei de muncă. Una se pregătea în şcoală şi alta cerea piaţa muncii. Implicarea agenţilor economici în stabilirea standardelor profesionale şi participarea la componenta de instruire practică, reprezintă singura soluţie pentru reforma învăţământului tehnic, învăţământ care nu a fost bine conturat, şi forma prin care acest învăţământ devine viabil va fi şcoala profesională. Am certitudinea că acest proiect va fi un succes şi vă anunţ că, în perioada 26-30 septembrie, mă voi afla la Stuttgard unde voi lua legătura cu cei care au avut această idee şi doresc atât eu, cât şi Guvernul pe care îl reprezint să multiplicăm la nivel naţional acest sistem de învăţământ”, a precizat secretarul de stat.

La rândul său, fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu, prezent la deschiderea Şcolii profesionale germane Kronstadt, s-a adresat în primul rând elevilor şi părinţilor prezenţi precizând că au făcut alegerea cea mai bună înscriindu-se la această şcoală.

„Aţi făcut alegerea cea mai bună. Aveţi şansa să aveţi la Braşov un primar care un an de zile m-a sunat săptămânal şi-mi spunea ‘haide, să dăm drumul la acest învăţământ profesional’. Aveţi şansa să existe în Braşov un grup de firme care reprezintă viitorul oraşului, dar de azi înainte aceste firme reprezintă viitorul fiecăruia dintre dumneavoastră. Încă o dată, dragi elevi şi părinţi, aţi făcut alegerea cea mai bună”, a spus Funeriu.

La festivitatea de deschidere a Şcolii profesionale germane Kronstadt au mai participat autorităţi locale, reprezentanţi ai Camerelor de Comerţ Germane în România, ai Clubului Economic German din Braşov, Camera de Comerţ şi Industrie Braşov, firmele implicate în proiect, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean.AGERPRES