transylvania_college.jpgPrima şcoală verde din România, care face parte din „Transylvania College” – fosta Şcoală Internaţională – cu linii de studiu în limbile română şi engleză, a fost inaugurată, joi, la Cluj-Napoca, în prezenţa primarului Emil Boc şi a ambasadorului Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord la Bucureşti, Martin Harris.

Profesorii şi elevii i-au întâmpinat pe cei doi oficiali în curtea şcolii, iar după tradiţionala tăiere a panglicii roşii, a urmat o vizită a întregului complex educaţional, aripa nouă a colegiului, construită exclusiv din materiale ecologice, fiind impresionantă încă de la intrare, în holul şcolii aflându-se trunchiul unui mare arbore, semn că natura şi copiii se vor afla aici într-o permanentă legătură.

„Clujul este, într-adevăr, un oraş internaţional şi eu sunt mândru că aveţi aici o şcoală internaţională de top, de calitate, în care se foloseşte limba engleză. Accentul pus acum pe şcoala verde, ecologică, este important. Noile generaţii trebuie să amelioreze viaţa pe planetă, în viitor. Sunt impresionat de această şcoală”, a afirmat, la ceremonia inaugurală, ambasadorul Martin Harris.

În discursul rostit la inaugurare, primarul Emil Boc şi-a exprimat încrederea că şi alte unităţi de învăţământ din România vor urma acest exemplu. „Educaţia de calitate este un brand al Clujului, indiferent că este vorba de şcoli publice sau private, grădiniţe ori universitate. Educaţia de calitate face să avem investiţii şi locuri de muncă mai multe în oraş. „Şcoala Internaţională” este un bun câştigat al oraşului şi un mijloc prin care atragem investitorii, care ştiu că dispun aici de un loc ultramodern pentru educaţia copiilor lor, de la grădiniţă până la liceu. Îi felicit pe cei ce au făcut ca această şcoală să fie una dintre cele mai bune din Europa Centrală şi de Est, împrumutând un curriculum britanic. Mulţumesc pe acesta cale Excelenţei Sale Martin Harris că este la Cluj-Napoca pentru a ne susţine inclusiv în acest demers”, a spus Emil Boc.
În timpul vizitei, grupul de elevi aflat în „Bussines room” a apreciat că viitorul este al tehnologiilor, iar cine va avea cunoştinţe de acest gen va putea face faţă provocărilor din următorii ani. „Aici este incubatorul incubatorului”, a glumit, cu elevii, ambasadorul Martin Harris.

În atelierul de artă, cu o expoziţie permanent înnoită cu lucrări deosebite realizate de elevi, demne de a fi admirate şi într-o galerie de artă, primarul Emil Boc şi ambasadorul Martin Harris au luat loc la mesele de lucru ale copiilor şi au purtat scurte discuţii cu ei. Emil Boc a declarat că una dinte cele mai importante componente ale dezvoltării copiilor este creativitatea. „Sunt încântat că este încurajată creativitatea acestor copii. Ei văd cu ochii lor, mintea şi gândurile lor, obiectele pe care trebuie să le deseneze pe mica planşetă, aici în atelier. Având creativitate, când vor fi mari vor putea lua decizii bune. Cine nu are creativitate rămâne conservator şi închis”, a spus primarul Emil Boc.

Şi ambasadorul Martin Harris a apreciat talentul micilor copii aflaţi în atelier şi a fost impresionat de activitatea lor. „Este un spaţiu de creativitate aici. După părerea mea, copiii sunt mult mai creativi decât oamenii maturi. Este frumos că în acest atelier cei mici învaţă lucruri minunate despre natură. Sunt foarte impresionat să îi privesc cum lucrează”, a declarat diplomatul britanic, adăugând că soţia sa ar fi fost, la rândul său, încântată să vadă acest atelier, cu verva micilor creatori, şi, de asemenea, şcoala inaugurată azi.

Biblioteca şcolii dispune de 15.000 de volume în limbile engleză şi română. „Oferim elevilor bibliografia şcolară de care au nevoie. Ei au la îndemână computere moderne, cu acces la internet. Elevii pot studia în bibliotecă zilnic, până la ora 17,00”, a spus bibliotecara Florentina Ghişea. În sala de lectură se aflau la „Ora de Stagiu” liceeni ce pregăteau temele speciale încredinţate de profesori.

Au fost vizitate, de asemenea, grădiniţa, sala de sport, sala de mese, atelierul de muzică, alte multe unităţi educative, iar în sala de spectacole elevii au susţinut, pentru oaspeţi, un frumos program artistic. „Noua clădire, inaugurată azi, realizează o legătură specială om-mediu. Toate materialele folosite în construcţie sunt ecologice. Este o clădire sănătoasă. Învăţarea este mai uşoară într-o astfel de ambianţă. S-a demonstrat că elevii care învaţă în şcoli verzi au rezultate mai bune cu 3% la examenele pe care le susţin. „Verde” înseamnă că de la cărămidă, vata minerală, linoleum, mochetă, uşile şi mobilierul din lemn masiv şi până la vopsea, toate sunt din materiale ecologice. Pentru păstrarea temperaturii în interior, geamurile au trei straturi de sticlă, avem pompe speciale de căldură şi ventiloconvertoare. Contra zgomotului au fost folosite materiale fonoabsorbante. Pentru prepararea apei calde folosim panouri solare. Avem un copac în holul şcolii, un acvariu frumos de care au grijă copii, la fel câteva mici ţestoase şi alte animale de companie, iubite şi îngrijite de cei mici”, a precizat Simona Baciu, căreia îi aparţine iniţiativa creării primei şcoli verzi din România.

Sponsorii lucrărilor sunt din Scoţia şi din Cluj-Napoca, iar o contribuţie însemnată în realizarea acestui proiect a avut-o compania Nokia, care a fost membră în consiliul de administraţie al Şcolii Internaţionale. Banca Transilvania este unul dintre partenerii instituţiei de învăţământ. AGERPRES