amfiteatru-studenti.jpgRomania are nevoie neintarziat de o analiza lucida, din perspectiva anului 2009, a performantelor propriilor universitati, de elaborarea unei strategii competente si de o noua legislatie universitara, elaborata cu pricepere si responsabilitate, sustin membrii Grupului Initiativa Universitara 2009, constituit, in aceste zile, la Cluj-Napoca.

„Din pacate, in ultimii ani, s-a deteriorat continuu mecanismul discutiei cu universitarii si studentii, incercandu-se inlocuirea indispensabilei dezbateri cu intalniri televizate. Nicio ‘strategie’ si nicio ‘lege’ propuse pana in acest moment nu fac fata problemelor actuale ale Romaniei, toate sunt depasite de evolutia internationala”, sustin universitarii reuniti in Grupul Initiativa Universitara 2009, intr-o prima declaratie de presa.

“Nu da rezultate efortul de a elabora ‘strategii’ si ‘proiecte de lege’ impotriva cuiva. Nu da rezultate convertirea frustrarii in ‘argumente’ si ocolirea interesului public in numele considerentelor de partid. Politizarea este excesiva si paguboasa. In Romania exista forte intelectuale capabile sa conceapa si sa faca reforme, doar ca acestea trebuie folosite intelept”, se mai spune in declaratia de presa. Grupul de initiativa isi propune sa reuneasca universitarii si studentii in vederea „proiectarii neintarziate a unei legislatii universitare temeinice”. Membrii noului organism arata ca Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovatiei si Parlamentul trebuie sprijinite sa promoveze „o noua abordare, competenta si sincrona cu timpul universitatii”. Grupul cere organizarea unei dezbateri cu principalele forte intelectuale ale tarii pe tema enuntata.

Grupul Initiativa Universitara 2009 isi va constitui, in aceste zile, un secretariat permanent si va incepe dezbaterea proiectelor propuse de membrii care au aderat si continua sa adere la acest organism, pentru ca, la 1 octombrie 2009, sa propuna o analiza si o strategie adecvate si, in functie de analize ulterioare, proiectul legislativ corespunzator.

Personalitatile din mediul academic care au aderat, pana in acest moment, la Grupul Initiativa Universitara 2009 sunt prof. univ.dr Ioan Dumitrache de la Universitatea Politehnica Bucuresti, profesorii universitari dr. Ioan Talpos, Stefan Balint, Pia Brinzeu, Florin Foltean, Vasile Ostafe si Petru Stefea si conferentiarii universitari dr. Dorel Julean si Dan Radu Moga de la Universitatea de Vest din Timisoara, profesorii universitari dr. Vasile Isan, Constantin Salavastru, Gheorghe Iacob, Henri Luchian, Gheorghe Popa, Carmen Cretu si conferentiar universitar dr. Catalin Tanase de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, profesorii universitari dr. Ioan Panzaru, Romita Iucu, Dana Marinescu, Emil Stefan Barna, Maria Voinea si Mircea Dumitru de la Universitatea din Bucuresti, profesorii universitari dr. Andrei Marga, Serban Agachi, Nicolae Bocsan, Pompei Cocean, Andrei Marcus, Toader Nicoara, Istvan Szamoskosi, Rudolf Graf, Luminita Silaghi-Dumitrescu, precum si conferentiarii universitari dr. Tivadar Magyari, Cristina Ciummas si Radu Catana de la Universitatea „Babes-Bolyai”, din Cluj-Napoca.