USAMV Cluj-Napoca găzduiește, în perioada  6-8 septembrie, Congresul ESVP/ECVP, care reprezintă întâlnirea anuală a celor mai importante foruri, împreună cu specialiști din Patologia Veterinară europeană și mondială.

Întâlnirea anuală a ESVP-ECVP 2018(Societatea Europeană de Patologie Veterinară-European Society of Veterinary Pathology; Colegiul European de Patologie Veterinară -European College of Veterinary Pathologists)este cel mai important eveniment al specialiştilor din domeniul Patologiei Veterinare din Europa, însă extinderea este la nivel mondial datorită participărilor de pe cinci continente.

Obiectivele ESVP (societate înfiinţată în 1951) şi ECVP (societate înfiinţată în 1995) sunt de a promova activitatea științifică a medicilor veterinari (prin organizarea de cursuri științifice postuniversitare, conferințe etc.), de a asigura progresul științific în patologia veterinară prin stabilirea standardelor de pregătire, experiență și examinare în vedereaobținerii titlului de specialist sau diplomat în patologie veterinară. Societăţile menţionate reprezintă o punte de legătură între societățile naționale și asociațiile de patologie veterinară din Europa, cu scopul menținerii unor interesecomune în patologia veterinară continentală.

Programul congresuluiESVP-ECVP 2018include invitaţi de referinţă la nivel mondial în domeniul patologiei veterinare, care vor prezenta în cadrul sesiunilorștiințifice deschise și a workshop-urilor, teme de interes din domeniu din care menţionăm: Celula dendritică în patologia pielii la animale; Modele animale pentru o serie de boli de la om; Patologia moleculară și tehnologia utilizării celulelor stem în medicina personalizată; Patologia animalelor mari: noutăţi;Tehnologia digitală în patologiaveterinară; workshop-uri de neurologie/neuropatologieşi de patologie musculoschelală veterinară.

Timp de trei zile, reuniunea include lucrări în Aula Magna ”Mihai Șerban”, precum și în Amfiteatrele ”Regele Ferdinand” și ”Regina Maria” din incinta Institutului pentru Științele Vieții ”Regele Mihai I al României”.

Congresul ESVP/ECVP reunește aproape 300 de specialiști și se desfășoară între 6-8 septembrie. În ultima zi a reuniunii, oaspeții de peste hotare vor vizita Salina Turda.