Prima ediţie a Conferinţei internaţionale „Two Democratic Societies in Transition: Exploring the Dynamics of a Post-COVID World / Două societăţi democratice în tranziţie: Explorarea dinamicii unei lumi post-COVID”, organizată de Universitatea „Danubius” din Galaţi, şi-a încheiat miercuri lucrările, după trei zile de dezbateri.

În ultima zi au fost prelegeri şi au avut loc dezbateri în cadrul secţiunilor „Identificarea şi reducerea inechităţilor de gen: perspective americane şi româneşti”, „Asistenţa medicală în lumea post-COVID”, „Statul de drept: perspective asupra politicii americane şi româneşti” şi „Faţă în faţă-lideri studenţi din universităţile americane şi româneşti”.

Tema conferinţei, „Două societăţi democratice în tranziţie: Explorarea dinamicii unei lumi post-COVID” a fost programată în mod special pentru a sărbători a X-a aniversare a semnării Declaraţiei comune privind parteneriatul strategic pentru secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii.

Potrivit organizatorilor, această conferinţă a reprezentat, de asemenea, o ieşire simbolică din pandemie, pentru că este prima întâlnire personală între colegi academici de când COVID-19 a afectat toate naţiunile de pe glob.

La conferinţă au fost invitaţi din SUA, de la UCLA, University of Richmond, University of Southern Indiana, University of Illinois Urbana-Champaign, Bryan University, Saint Mary’s College of Maryland, alături de cercetători români, care au avut ocazia să discute despre subiecte de maxim interes pentru mediul academic şi pentru societate în ansamblul său, pe teme din domeniile educaţiei, sănătăţii publice, mass-media, economic, tehnologic.

În cadrul conferinţei au fost prelegeri despre rolul educaţiei universitare în facilitarea progresului social în societăţile democratice, despre rolul mass-media în democraţiile emergente, dar şi despre dezvoltarea socială şi economică în America şi România.