umfis_chronex.jpgUnul dintre cele mai ambiţioase proiecte în domeniul sănătăţii, CHRONEX-RD, a fost lansat la Iaşi pe 3 martie, într-o conferinţă organizată de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi. CHRONEX-RD este un proiect colaborativ, al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, al Universităţii de Medicină „Nicolae Testemiţanu” din Chişinău şi al Universităţii Naţionale Medicale din Odessa.

Principalele obiective ale proiectului sunt crearea şi dezvoltarea unei reţele de cercetare clinice transnaţionale în domeniul bolilor cronice, dezvoltarea capacităţilor de educaţie regională şi formarea unui corp de profesionişti pro-activi în domeniul sănătăţii înalt calificaţi şi competitivi în managementul bolilor cronice în zona de frontieră Romania-Moldova-Ucraina. De asemenea, îşi propune şi dezvoltarea capacităţii medicilor din medicina primară şi secundară de a implementa proiecte de cercetare şi dezvoltare în îngrijirea bolilor cronice cât şi implementarea unui sistem de management al calităţii cercetării şi practicii în domeniul bolilor cronice adaptat standardelor europene.

În contextul crizei din Ucraina şi al posibilului debut al celui de-al doilea război rece, un astfel de proiect are o simbolistică deosebită, „transmiţând un mesaj prin care se întind punţi în întreaga Europă”, a punctat Vasile Astărăstoae, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi. „Acest proiect este unul politic, vrem să producă o schimbare de mentalitate şi o creştere economică într-o zonă care este departe de standardele normale. Noi nu trebuie să mutăm zidul Berlinului pe Prut, Nistru sau Nipru. Pe frică, pe confruntare, nu poţi să construieşti, ci pe toleranţă şi consens”, a mai subliniat rectorul UMF.

Altă componentă definitorie a proiectului o reprezintă schimbarea paradigmei din medicină. “Problema principală nu este boala acută, ci boala cronică, episoadele acute se grevează pe o patologie cronică. În majoritatea cazurilor, un pacient suferă de două sau trei boli cronice. De aceea este important ca abordarea să nu mai fie strict medic-pacient, ci echipă medicală-pacient” a punctat prof.dr. Vasile Astărăstoae.

“Proiectul este o staţie pilot care construieşte proceduri, învaţă munca în echipă şi impune politici publice. Finalitatea sa este de a creşte starea de sănătate a regiunii dar şi forţa economică, pentru că niciun investitor nu-şi dezvoltă forţa economică într-o zonă bolnavă”, a concluzionat rectorul UMF Iaşi.

La conferinţa de lansare a CHRONEX-RD a fost prezent şi consulul Republicii Moldova la Iaşi, Ion Coşeru. Domnia sa a apreciat că, dintre toate proiectele transfrontaliere din zonă, acesta este, cu siguranţă, cel mai important, “pentru că are ca destinaţie cea mai mare bogăţie: resursele umane”. Consulul şi-a exprimat convingerea că proiectul va avea o finalitate bună, iar rezultatele sale se vor vedea în maxim cinci ani.

Despre CHRONEX-RD în cifre a vorbit Dana Druguş – directorul general administrativ al UMF Iași şi manager financiar în cadrul proiectului: “Valoarea totală a proiectului este de 1.586.972,80 Euro, dintre care aproape 90% reprezintă contribuţia Uniunii Europene, iar 10% a Universităţii de Medicină şi Farmacie Grigore T. Popa din Iași. Durata totală a proiectului este de 20 de luni: 24 decembrie 2013-23 august 2015.”

Conf.dr. Liviu Oprea, managerul de proiect, a enunţat scopurile principale ale CHRONEX-RD: integrarea și consolidarea capacităților regionale academice într-o rețea de excelență pentru managementul bolilor cronice precum și eliminarea decalajului între cunoștințe și practică în managementul bolilor cronice prin consolidarea capacității centrate pe integrare multidisciplinară și multicentrică în domeniul cercetării și dezvoltării, educației și practicii medicale. Justificarea acestui proiect este dată de o statistică îngrijorătoare: “Bolile cronice constituie o amenințare semnificativă asupra sănătății umane și a creșterii economice. 63% din mortalitatea globală e datorată bolilor cronice. 80% din aceste morți au loc în țări cu venituri mici și mijlocii, iar 50% din decese apar la persoane aflate în perioada activă a vieții”, a punctat Liviu Oprea.

Unul dintre iniţiatorii acestui proiect transfrontalier, conf.dr. Liviu Oprea, a enumerat şi grupurile ţintă vizate de CHRONEX-RD. Acestea sunt: 30 de cercetători (inclusiv doctoranzi/post-doctoranzi) în domeniul ştiinţelor medicale şi al sănătăţii publice, 300 de profesionişti în domeniul sănătăţii specializaţi în boli cronice și 60 de medici de familie care vor forma reţeaua de cercetare în domeniul îngrijirilor primare şi comunitare.

Beneficiarii finali ai proiectului sunt pacienţi cu boli cronice aflaţi în grija profesioniştilor medicali din grupurile ţintă, specialiştii în sănătatea publică şi factori de decizie politică din regiune, întreprinderile farmaceutice precum și manageri în domeniul sănătăţii (în calitate de utilizatori finali în cadrul sistemului de management al calităţii).