La Iaşi are loc a VIII-a ediţie a Festivalului “Hai la teatru!”

teatru elevi.jpgPentru a opta oară, Teatrul “Luceafărul” Iaşi organizează Festivalul “Hai la teatru!” , un festival concurs al trupelor din şcolile şi liceele judeţului şi oraşului Iaşi, în perioada 19-20 martie.

Directorul artistic al Teatrului “Luceafărul”, Oltiţa Cîntec, a declarat luni că perioada este una specială în calendarul UNESCO, data de 20 martie fiind Ziua Mondială a Marionetei, iar cea de 21 martie, Ziua Mondială a Teatrului de Animaţie, ocazie cu care, la invitaţia UNIMA şi ASSITEJ, o personalitate marcantă a domeniului adresează un mesaj public comunităţii mondiale. De această dată, onoarea i-a revenit maestrului argentinian Eduardo di Mauro.

Teatrul “Luceafărul” celebrează cele două importante evenimente mondiale prin această manifestare specială, Festivalul “Hai la teatru!”, atrăgând artişti în devenire din municipiul Iaşi, dar şi din alte localităţi urbane ori rurale ale judeţului. În această perioadă, 53 de trupe de teatru şcolar vor evolua pe cele două scene ale teatrului. 611 elevi care iubesc teatrul, 76 de coordonatori care şi-au găsit timp să-i pregătească pentru a evolua în lumina reflectoarelor vor oferi aproximativ 27 de ore de spectacol.

“Această diversitate atestă atractivitatea teatrului şcolar şi potenţialul său formativ extraordinar. Teatrul şcolar este o manieră folositoare de a utiliza timpul liber al elevilor, de a-i forma ca buni spectatori, de a-i ajuta să se cunoască mai bine, să socializeze, să-şi depăşească complexele, să găsească răspunsuri la întrebări specifice vârstei. ‘Hai la teatru!’ va avea trei secţiuni: clasele I-IV, V-VIII şi IX-XII, iar premiile vor fi acordate pentru fiecare categorie de vârstă. În concurs s-au înscris şi trupe de teatru care vor juca în engleză, franceză, spaniolă şi italiană. Toţi participanţii vor primi jucării, cărţi, rechizite. Festivalul ‘Hai la teatru!’ este una dintre primele manifestări de gen din ţară, care şi-a dovedit impactul prin numărul mare de prezenţe în program şi prin calitatea spectacolelor selectate”, a spus Oltiţa Cîntec. AGERPRES